OLIMPIJSKE IGRE

Gradonačelnik Sočija: Kod nas nema homoseksualaca

28.01.2014 u 14:19

Bionic
Reading

Olimpijske igre u Sočiju i dalje su izvor kontroverznih vijesti o položaju LGBT zajednice u Rusiji. Brojnim homofobnim izjavama pridružio se i gradonačelnik Sočija Anatolij Pahomov ustvrdivši da u njegovu gradu 'nema homoseksualaca'

Osim što se pretvaraju u značajan sigurnosni rizik, zimske Olimpijske igre u ruskom Sočiju, umjesto promocije moći Putinove Rusije, pretvorile su se u PR katastrofu zbog tamošnjih zakona protiv homoseksualaca, napose onoga o tzv. homoseksualnoj propagandi, koji predviđa i zatvorske kazne za javno izražavanje homoseksualnosti pred djecom. Cilj je zakona, koji je Duma jednoglasno podržala, spriječiti prosvjede ruskih LGBT aktivista koji su se ionako izlagali fizičkim napadima desničarskih skupina bliskih vlastima i Pravoslavnoj crkvi.

Sada se u priču uključio i gradonačelnik Sočija Anatolij Pahomov koji je izjavio da su u njegov grad 'dobrodošli svi koji poštuju zakon', pa i homoseksualci, ali da ne smiju 'nametati svoje navike drugim ljudima'.

Dodao je i kako u Sočiju 'nema toga' te da homoseksualnost 'nije prihvaćena na Kavkazu': 'To je nečiji privatni posao, tuđi život.' Izazvan oko tvrdnje da u Sočiju nema LGBT građana, Pahomov je iziritirano uzvratio da ih 'možda ima, ali ih, kvragu, ne poznaje'.

BBC pak izvještava da u Sočiju postoje dva gay kluba te je napravio i intervju s lokalnim drag queenom Madame Zhu-Zha. Ruska opozicija ismijala je izjave gradonačelnika Pahomova, inače člana stranke Vladimira Putina.