veliki projekt

Rekonstrukcija od 1,8 milijuna eura: Trg u Vinkovcima postaje veliko gradilište

05.09.2024 u 14:09

Bionic
Reading

Vinkovačka gradska vlasti predstavila je u četvrtak projekt rekonstrukcije Trga slobode koji je već niz godina u funkciji parkirališta, a nakon rekonstrukcije vrijedne 1,8 milijuna eura bit će to prostor namijenjen odmoru i društvenim aktivnostima građana

'Ovaj će trg u narednih nekoliko mjeseci biti veliko gradilište, a nakon toga, mjesto svih važnih društvenih zbivanja grada Vinkovaca. Imat će svu potrebnu infrastrukturu tako da će ovdje jedan značajniji dio prostora biti manifestacijski. Ovakvi projekti koji idu kroz ITU i koje naša agencija VIA radi, nisu jedini, bit će ih još nekoliko, a sve je financirano europskim novcem. Projektanti su odradili posao, a sada možemo krenuti s realizacijom', kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Naveo je kako je projekt rekonstrukcije trga vrijedan 1.815.000 eura, a financirat će se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru mehanizma ITU 2021.-2027.

'Uredit ćemo 8.000 četvornih metara prostora trga uz ozelenjivanje, a samim time doprinijet će se uređenju prostora koji će postati suvremeni za interpretaciju i prezentaciju bogate kulturno povijesne baštine grada', kazao je Bosančić.

Po riječima zamjenice direktorice Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA i voditeljice projekta, Marine Hodak Domaćinović, projektom je planirana izgradnja pergole, tribina, pozornice, zelenih otoka s elementima za sjedenje te fontane koja tlocrtno asocira na grb Vinkovačkih jeseni s mlaznicama u razini poda. Također se planira i popločivanje cijelog obuhvata s novom rasvjetom koja će biti na stupovima i ambijentalna u razini poda.

Radovi bi trebali započeti početkom listopada, nakon što završe nadolazeće 59. Vinkovačke jeseni koje se dijelom održavaju i na Trgu slobode, a planirani su u trajanju od sedam mjeseci.