1:1 U VARŠAVI

Grci šokirali Poljake već na startu Prvenstva

08.06.2012 u 19:36

Bionic
Reading

Poljska i Grčka odigrale su predivnu utakmicu na otvaranju Eura 2012, upravo suprotinu očekivanjima od te dvije reprezentacije. Osim dva gola, vidjeli smo i dva isključenja, poništeni gol i promašeni penal, puno dobrih akcija i fantastično navijanje tribina

Konačno je počelo! Dugo očekivani Euro 2012. Međusobnom su utakmicom otvorili bivši europski prvaci Grci i aktualni sudomaćini Poljaci, no suprotino očekivanjima, bio je to izvrstan sraz dviju motiviranih momčadi, prepun šokantnih obrata, izvrsnih akcija i dramatičnih uzbuđenja.

Poljaci su uz urlike prepunih tribina stadiona u Varšavi krenuli izuzetno snažno, stvarali prilike, pucali iz svih mogućih i nemogućih pozicija i to im se na kraju isplatilo u 17. minuti kad je najbolji domaći igrač Lewandowski pogodio glavom gol Grčke. Teško je uopće opisati kakva je to ludnica bila na tribinama, a ništa bolje nije bilo niti na travnjaku.

Nakon postignutog zgoditka poljski nogometaši nastavili su s pritiskom i ponovno im se to isplatilo. Ovog puta nisu postigli gol, no izborili su isključenje Papastathopolousa samo minutu prije kraja prvog poluvremena. S golom viška i brojniji na terenu, Poljaci su vrlo samouvjereno ušli u drugi dio. A onda - šok!

Brojčano inferiorniji Grci jako su se dobro snašli u toj ulozi i izjednačili preko Salpingidisa na startu nastavka. Pogriješila je dotad vrlo solidna poljska obrana i prvi veći kiks je platila izjednačenjem. No tu nije bio kraj muka po domaćine. Očito potreseni primljenim golom nastavili su s lošom igrom i u 69. minuti strijelac Salpingidis ponovno je bio u gol šansi, u kaznenom prostoru srušio ga je golman Szczesny i osim isključenja priskrbio svojoj reprezentaciji penal.


No sreća je ipak malo pomazila Poljake. Pričuvni golman Tyton znalački je obranio udarac s bijele točke suparničkom kapetanu Karagounisu i tako osigurao ipak mirniji završetak utakmice svojoj momčadi.

Poljaci su se tek tada malo drgnutli, utakmica se otvorila do kraja, pa smo gledali bjesomučnu jurnjavu jednih i drugih. Obrane kao da se nisu igrale, no napadači su ostali bez učinka. Ostalo je 1:1, a s obzirom na viđeno, za sva tri boda na kraju ipak više mogu žaliti - Grci. Istina, Poljska se iskazala boljom ekipom, više je radila na terenu i pokazala bolji nogomet, no Grci su znalački iskoristili baš svaki poklon, a njih nije bilo baš puno.

Čak im nije douđen i penal u prvom dijelu kad je netko od domaćina u svom kaznenom prostoru igrao rukom, a poništen je i pogodak Salpingidisa zbog milimetarskog zaleđa.

EURO, Skupina A, 1. kolo
Poljska 1 1 Grčka
Strijelci
1:0 R. Lewandowski (17') 1:1 D. Salpingidis (51')
Sastavi
W. Szczesny
D. Perquis
M. Wasilewski
S. Boenisch
L. Piszczek
R. Murawski
E. Polanski
M. Rybus (70' T. Przemyslaw)
J. Blaszczykowski
R. Lewandowski
L. Obraniak
K. Chalkias
A. Papadopoulos (37' K. Papadopoulos)
S. Papastathopoulos
J. Holebas
V. Torosidis
K. Katsouranis
G. Karagounis
G. Maniatis
G. Samaras
T. Gekas (68' K. Fortounis)
S. Ninis (45' D. Salpingidis)
Žuti kartoni
S. Papastathopoulos 35'
J. Holebas 45'
G. Karagounis 54'
Crveni kartoni
W. Szczesny 68'
S. Papastathopoulos 44'