objavljene snimke

Grunule eksplozije na granici: Vojnici upali na teritorij J. Koreje, počela pucnjava

18.06.2024 u 08:45

Bionic
Reading

Vojnici Sjeverne Koreje nakratko su prešli granicu u utorak ujutro i vraćeni su natrag hicima upozorenja, rekao je načelnik stožera Južne Koreje, dodajući da su eksplozije mina prouzročile brojne žrtve sjevernjačkih trupa na tom području

Oko 20 do 30 sjevernokorejskih vojnika prešlo je vojnu liniju razgraničenja u 8.30, rečeno je u poruci novinarima, piše Yahoo!.

Južnokorejska vojska emitirala je poruke i ispalila hice upozorenja, što je navelo sjevernokorejske vojnike da se vrate na svoju stranu granice.

Dužnosnik JCS-a rekao je novinarima u utorak da se čini da je prelazak bio slučajan jer je Sjever pojačao aktivnosti u prvim područjima demilitarizirane zone od povlačenja iz međukorejskog vojnog sporazuma u studenom.

'Provode se razne vrste radova u sklopu jačanja sigurnosnih snaga, poput čišćenja terena, postavljanja mina, ojačavanja taktičkih cesta i postavljanja nepoznatih struktura koje izgledaju kao protutenkovske barijere', rekao je dužnosnik u kratkom brifingu.

Mjere za jačanje unutarnje kontrole

'Ove aktivnosti Sjeverne Koreje imaju cilj spriječiti sjevernokorejske trupe i stanovnike da odu u Južnu Koreju i prebjegnu', rekao je dužnosnik. 'Čini se da je ovo mjera za jačanje unutarnje kontrole.'

Rad na prvim linijama također je doveo do toga da sjevernokorejski vojnici budu ozlijeđeni ili ubijeni u eksplozijama mina u snažno utvrđenom graničnom području, dodao je dužnosnik.

'Čini se da sjevernokorejska vojska obavlja posao u tom području unatoč činjenici da je nekoliko eksplozija nagaznih mina rezultiralo brojnim žrtvama', rekao je dužnosnik JCS-a, ne precizirajući kada su se eksplozije dogodile.

Upad sjevernokorejskih vojnika u utorak bio je drugi u posljednjih nekoliko tjedana. Južnokorejska vojska je 9. lipnja ispalila hice upozorenja nakon što je oko 20 sjevernokorejskih vojnika nakratko prešlo granicu.

Rastu tenzije u demilitariziranoj zoni

Incident na granici dolazi usred rastućih napetosti u blizini DMZ-a, pri čemu je Sjeverna Koreja ranije ovog mjeseca poslala balone pune smeća preko granice, a Južna Koreja nastavila je s emitiranjem sadržaja protiv Pjongjanga preko razglasa.

U međuvremenu, Sjeverna Koreja jača vojne i gospodarske veze s Rusijom u dogovoru koji uključuje isporuku streljiva Moskvi za rat u Ukrajini.

U utorak se ruski predsjednik Vladimir Putin trebao sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom u njegovom prvom posjetu toj zemlji od 2000. godine.

sve osim nogometa

Učitavanje...