POZIV NA SURADNJU

Hamnei čestitao novom iranskom predsjedniku

06.07.2024 u 15:19

Bionic
Reading

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei čestitao je novoizabranom predsjedniku, umjerenom političaru Masudu Pezeškianu pozivajući na suradnju

„Pozivam sve na suradnju”, rekao je Hamnei, najmoćniji čelnik u Iranu čija je riječ zadnja u toj zemlji.

On je rekao kako se rivalstvo viđeno tijekom političkih kampanja treba transformirati u prijateljstvo za dobro Islamske Republike.

Pezeškian je u drugom krugu izbora u petak uvjerljivo pobijedio tvrdolinijaša Saeda Džalilija.

Čelnik moćne Revolucionarne garde Hosein Salami također je čestitao novom predsjedniku. „U potpunosti smo spremni nastaviti i ojačati suradnju i interakciju između Revolucionarne garde i vlade”, priopćio je.

Pezeškian je 69-godišnji kardiolog obećao je voditi pragmatičniju vanjsku politiku, ublažiti tenzije u pregovorima oko nuklearnog programa te donijeti društvenu liberalizaciju društva i politički pluralizam.

Obećao je oživjeti posrnulo gospodarstvo, uništeno lošim upravljanjem, korupcijom i američkim sankcijama, piše agencija Reuters.

Zastupnik od 2008., Pezeškian je sin Azera i Kurdkinje te podržava prava svih manjina u Iranu. Često je kritizirao gušenje političkog i društvenog otpora u zemlji. Dio Iranaca smatra kako on neće moći donijeti mnogo promjena zbog snage Hamneija i njegovih saveznika.

Novi predsjednik je 2022. od vlasti tražio pojašnjenje oko smrti Mahse Amini, poginule u zatvoru nakon navodnog kršenja pravila o odijevanju, koje je pokrenula prosvjede diljem zemlje.