SUSTAV NA KUŠNJI

HDZ pričom o mandataru lovi u mutnom

15.06.2016 u 06:53

Bionic
Reading

Hrvatska je, vjerujemo, jedinstvena zemlja na svijetu jer u istom trenutku ima predsjednika Vlade i mandatara. Da politička drama bude još napetija, njih dvojica su u srijedu trebala sjediti jedan do drugoga na sjednici još uvijek funkcionalne vlade kao najbliži suradnici, no naposljetku je ona ipak otkazana. Iako prema Ustavu mandatara za sastav Vlade imenuje predsjednica Republike, i to na osnovi uvjerenja da dotična osoba ima potporu najmanje 76 zastupnika u Hrvatskom saboru, to nije spriječilo HDZ da predstavi svoga mandatara

Još u petak u priopćenju HDZ-a stajalo je da se za novog mandatara za sastavljanje Vlade određuje Zdravko Marić Nastavilo se to i idućih dana, kada su HDZ-ovci u svojim nastupima često 'zaboravljali' da je riječ o kandidatu za mandatara. Priča koja se sukobljava s činjenicama kulminirala je u ponedjeljak poslijepodne, kada je glavni tajnik stranke Domagoj Ivan Milošević iznio zaključke Predsjedništva HDZ-a, ponovivši da je Marić mandatar HDZ-a za novog predsjednika Vlade te da je tom odlukom Tihomir Orešković postao 'tehnički premijer'. Naravno, niti je Marić mandatar niti je Orešković tehnički premijer.

Ustavni stručnjak Mato Palić s Pravnog fakulteta u Osijeku kaže da se tehničkim premijerom postaje tek nakon raspuštanja Sabora, kao što je bio slučaj s bivšim premijerom Zoranom Milanovićem, nakon što je Sabor bio raspušten u jesen prošle godine ili, u drugom slučaju, ako Sabor predsjedniku Vlade izglasa nepovjerenje. 'Tada on i Vlada podnose ostavku, ali nastavljaju s radom sa suženim ovlastima u skladu sa Zakonom o primopredaji vlasti do izbora nove Vlade', objašnjava Palić, vjerujući da su nepreciznosti u formulacijama i nepoznavanje elementarnih ustavnih pojmova kod HDZ-ovaca posljednjih dana plod stresa i žurbe.

Međutim, postoje i mišljenja da HDZ imenovanjem kvazimandatara dodatno destabilizira politički sustav u Hrvatskoj.

Dario Čepo, docent s Pravnog fakulteta u Zagrebu, kaže da je očito da Ustav ne poznaje kategoriju kandidata za mandatara i da je također očito da HDZ ni Sabor nemaju nikakve veze s kandidiranjem mandatara. 'Ustav i dosadašnja politička praksa su jasni - mandat za sastavljanje Vlade daje predsjednica Republike nakon što ju se uvjeri da mandatar ima podršku većine saborskih zastupnika', kaže Čepo, smatrajući da su sve ostalo spinovi HDZ-a, kojima se namjerno unose nesporazumi u javnost, destabilizira politički sustav i stavlja pritisak na ostale političke aktere, od aktualnog predsjednika Vlade, preko predsjednice, do saborskih zastupnika. 'HDZ, po tko zna koji put, radi vlastitih interesa žrtvuje stabilnost političkih institucija', mišljenja je docent.

Iako smo potražili mišljenje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o očiglednom manipuliranju pojmom mandatar, čije je imenovanje njezina izričita ustavna ovlast, do zaključenja teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Čepo smatra da je ne samo neobično to da se određuje mandatar dok još uvijek imamo predsjednika Vlade sa svim ovlastima, nego i skandalozno.

'Pogotovo što je riječ o čovjeku koji sjedi u trenutnoj vladi, a kojoj HDZ želi izglasati nepovjerenje. Vlada se mora očitovati o zahtjevu HDZ-a za razrješenje, a u toj vladi sjedi čovjek koji bi trebao biti 'mandatar' nove vlade. Riječ je o krajnje apsurdnoj i vrlo neozbiljnoj situaciji. Za stranku koja se diči time da ima interes Hrvatske pri srcu pretjerano su koncentrirani na vlastiti interes održanja na vlasti pod svaku cijenu', poručuje Čepo.

Naglasio je da je i priča HDZ-a kojom proglašava Oreškovića tehničkim premijerom HDZ-ov spin.

'Točno se zna kada Vlada postaje tehnička, a samim tim i njen predsjednik. Imali smo već tehničke vlade i vlade u ostavci u Hrvatskoj u posljednjih 25 godina. Dakle, riječ je samo o spinu koji želi zamutiti vodu kako bi onda HDZ u stanju opće konfuzije ušićario zastupnika ili dva', mišljenja je docent s Pravnog fakulteta. Čepo naglašava da pritom ne možemo računati na druge institucije da unesu jasnoću u sustav jer je Ustavni sud u procesu sastavljanja i bavi se sobom, Hrvatski sabor je paraliziran manipuliranjem predsjednika Željka Reinera, koji na svoju ruku tumači običaje i pravila parlamentarnog djelovanja, a predsjednica Republike naglo se pasivizirala.

'U toj situaciji HDZ radi ono u čemu je najbolji - neprekidnim konferencijama za tisak, puštanjem probnih balona i angažiranjem njima sklonih 'neovisnih' političkih analitičara, novinara i cijelog HRT-a nastoje stvoriti alternativnu stvarnost u kojoj će svi biti dovedeni pred gotov čin, a njihova verzija istine postati relevantna. Na medijima je i javnosti da to ne dopuste', zaključio je Čepo.