NEVRIJEME U SRBIJI

Helikopterima spašavali putnike zametene u snijegu

31.01.2014 u 18:33

Bionic
Reading

U središnjem Banatu u Srbiji u tijeku je dramatična akcija spašavanja putnika zametenih u snijegu na cesti Beograd -Zrenjanin, a vojska je dosad helikopterom uspjela na sigurno evakuirati 22 osobe, ali na cesti ima i putnika koji su još od četvrtka oko 21 sat zarobljeni u nanosima koje pravi iznimno jak vjetar, s udarima i više od 130 kilometara na sat.

U Zrenjaninu i okolici proglašeno je izvanredno stanje, a lokalne ceste su zatvorene. Prema izvješćima beogradskih elektroničkih medija, zameteni putnici okupili su se u dva autobusa koji imaju dovoljno goriva. Spasioci su dosad iz jednog od autobusa uspjeli prebaciti 12 putnika.

Potpuno je obustavljen promet teretnih vozila iz smjera Rumunjske i Mađarske, a ministar prometa Aleksandar Antić naglašava da je prioritet evakuacija 40 zametenih putnika kod Zrenjanina.

Antić je rekao i da je, uz angažiranje Vojske Srbije, na terenu dovoljno specijaliziranih strojeva, ali je 'najveći problem teretni promet, jer da ga nema ceste bi očistili za sat vremena'.

Ministar prometa dao je nalog Lučkoj kapetaniji da se zabrani plovidba Dunavom kako bi se izbjeglo prevrtanje teglenica ili splavi.

Informacije s terena mijenjaju se iz sata u sat, a olujni udari vjetra i mrak koji je već pao samo dodatno pogoršavaju situaciju. Meteorolozi prognoziraju da će vjetrovito vrijeme trajati do ponedjeljka.