... u štrudlopiti s gljivama i porilukom, Petrin poklon iz Novog sada!
Kore od heljde se za sada ne mogu nabaviti u Hrvatskoj, koliko znam, ali zato ako imate koga u Novom Sadu ili vas put nanese - svakako ih naručite/kupite.
Jedan tako malen dodatak u receptu kojega već radim zatvorenih očiju, a tako značajan!
Hruskavost, tekstura, okus, brzina kojom se ispeku čine ih neodoljivima ;)
Ako još uz štrudlopitu poslužite salatu od mladog špinata, s kozjim sirom, bobicama nara i bučinim uljem poželjet ćete tako blagovati svaki dan!
Do isteka zaliha heljdinih kora ;).
za protvan štrudlopite
2 heljdine kore
1/2 šalice jogurta
1/2 šalice kiselog vrhnja
200 g svježih bukovača
1 nasjeckani poriluk
papar
sol
bučino ulje
rastopljeni maslac i malo vode za premazivanje kora
Zagrijte pećnicu na 220 C.
U posebnoj zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje i jogurt s malo bučinog ulja i prstohvatom soli.
U tavi lagano ispecite gljive na poriluku s malo papra, soli i bučinog ulja.
Protvan obložite masnim papirom i stavite prvu koru koju dobro namastite maslacem i poškropite mlakom vodom.
Po kori ravnomjerno rasporedite gljive s porilukom i prelijte smjesom od vrhnja i jogurta. Prekrijte drugom korom koju opet premažite rastopljenim maslacem i poškropite vodom. Ponavljajte sve do isteka zaliha (ja sam napravila tanku štrudlopitu od dvije kore).
Stavite u pećnicu i pecite 20 minuta dok se gornja kora lagano ne zažuti/posmeđi i počne izgledati hruskavo.
Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi
Napravite salatu od mladog špinata s kozjim sirom, bobicama nara, orasima i začinite je cijeđenim sokom limuna, mandarine, soli i bučinim uljem
Štrudlopitu narežite na veće kvadrate i poslužite
Hruskajte uz salatu i čašu kakvog dobrog crnog vina