Heljdine kore

Heljdine kore

07.11.2012 u 13:21

Bionic
Reading

... u štrudlopiti s gljivama i porilukom, Petrin poklon iz Novog sada!

Kore od heljde se za sada ne mogu nabaviti u Hrvatskoj, koliko znam, ali zato ako imate koga u Novom Sadu ili vas put nanese - svakako ih naručite/kupite.

Jedan tako malen dodatak u receptu kojega već radim zatvorenih očiju, a tako značajan!


Hruskavost, tekstura, okus, brzina kojom se ispeku čine ih neodoljivima ;)


Ako još uz štrudlopitu poslužite salatu od mladog špinata, s kozjim sirom, bobicama nara i bučinim uljem poželjet ćete tako blagovati svaki dan!

Do isteka zaliha heljdinih kora ;).

za protvan štrudlopite

2 heljdine kore
1/2 šalice jogurta
1/2 šalice kiselog vrhnja
200 g svježih bukovača
1 nasjeckani poriluk
papar
sol
bučino ulje
rastopljeni maslac i malo vode za premazivanje kora

Zagrijte pećnicu na 220 C.

U posebnoj zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje i jogurt s malo bučinog ulja i prstohvatom soli.

U tavi lagano ispecite gljive na poriluku s malo papra, soli i bučinog ulja.
Protvan obložite masnim papirom i stavite prvu koru koju dobro namastite maslacem i poškropite mlakom vodom.

Po kori ravnomjerno rasporedite gljive s porilukom i prelijte smjesom od vrhnja i jogurta. Prekrijte drugom korom koju opet premažite rastopljenim maslacem i poškropite vodom. Ponavljajte sve do isteka zaliha (ja sam napravila tanku štrudlopitu od dvije kore).

Stavite u pećnicu i pecite 20 minuta dok se gornja kora lagano ne zažuti/posmeđi i počne izgledati hruskavo.


Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi


Napravite salatu od mladog špinata s kozjim sirom, bobicama nara, orasima i začinite je cijeđenim sokom limuna, mandarine, soli i bučinim uljem


Štrudlopitu narežite na veće kvadrate i poslužite


Hruskajte uz salatu i čašu kakvog dobrog crnog vina