KONVENCIJA BIRA

Hoće li Milanović dobiti svoj tim i u stranačkim tijelima?

16.04.2016 u 07:43

Bionic
Reading

Više od 2.200 delegata na izbornoj konvenciji SDP-a koja počinje u 10 sati u maloj Dvorani sportova birat će 17 članova Predsjedništva te više od 100 članova Glavnog odbora te stranke. Dva tjedna od izbora za predsjednika na kojima je pobijedio Zoran Milanović, bit će to prilika i vidjeti hoće li novi/stari predsjednik stranke u vodstvu uspjeti okupiti svoje ljude

Za razliku od izbora za predsjednika kada su birali svi članovi stranke, glavna tijela SDP-a birat će više od 2.200 delegata. Delegate sačinjavaju saborski zastupnici, članovi aktualnog Glavnog odbora, predsjednici županijskih i gradskih organizacija te delegati koju su po kriterijima, poput veličine organizacije i uspjeha na izborima, izabrale lokalne organizacije.

Nakon otvaranja konvencije i izbora radnih tijela konvencije, izvještaj o radu stranke od posljednje izborne konvencije koja je bila prije četiri godine podnijet će predsjednik stranke Zoran Milanović. O izvještaju, koji detaljno možete pogledati ovdje, delegati će raspravljati i nakon toga glasati.

Nakon rasprave i glasovanja o izvještaju o radu stranke, pristupit će se i glasovanju i izboru tijela stranke, koji se kao i na prethodnoj konvenciji provodi elektronskim putem. Za glasovanje delegata osigurano je više od 200 računala, odnosno glasačkih mjesta.

Prilikom izbora za tijela SDP-a poštuje se zastupljenost u tim tijelima na način da je za Glavni odbor predviđena kvota koja pripada svakoj županijskoj organizaciji i organizaciji Grada Zagreba dok je kod sastava Predsjedništva osigurana regionalna zastupljenost. No iako se tijela sastavljaju na drugačiji način, u izboru za sva tijela pod jednakim uvjetima i na jednak način glasuju svi delegati, odnosno svi za sve.

Što se tiče sastava Predsjedništva, iz Grada Zagreba dolaze tri kandidata, iz regije Sjever dva, iz središnje Hrvatske dva, iz Rijeke i Istre dva, iz Dalmacije dva, iz Slavonije dva, a preostale članove Predsjedništva čine četiri kandidata, tzv. sretnih gubitnika, iz cijele Hrvatske s najvećim brojem glasova.

Prema neslužbenim spekulacijama, s područja Zagreba u Predsjedništvo bi trebali ući Milanka Opačić, Mirando Mrsić i Gordan Maras, iz regije Sjever Siniša Hajdaš Dončić i Vedran Babić te Mario Habek po broju glasova, iz Središnje Hrvatske u Predsjedništvo bi prema spekulacijama trebali ući Mihael Zmajlović i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, iz Slavonije bi trebali ući Zdravko Ronko i Biljana Borzan, riječko i istarsko područje u Predsjedništvu bi trebali zastupati Željko Jovanović i Peđa Grbin, iz Dalmacije Arsen Bauk i Ranko Ostojić. Kao Komadinini ljudi u Predsjedništvu bi mogli završiti Tonino Picula ili Davor Bernardić. Spekulira se i o ulasku Branka Grčića i Sabine Glasovac iz Dalmacije.

Po okončanom postupku izbora za predsjedništvo stranke, izabrani članovi odlučit će hoće li se kandidirati za potpredsjednike te će se izabrati četiri potpredsjednika. To bi, prema spekulacijama, trebali biti Siniša Hajdaš Dončić, Milanka Opačić, Ranko Ostojić, dok četvrto ime još nije poznato.

Izbor dobrog dijela tih kandidata mogao bi biti olakšan nakon što se poslije izbora za predsjednika stranke dobar dio kandidata povukao. Svoju kandidaturu povukao je Rajko Ostojić kako bi otvorio vrata za izbor Picule ili Bernardića. Kandidature su povukli i Nenad Stazić, Mladen Kešer, Franko Vidović, Predrag Matić, Damir Tomić, Alen Čičak, Damir Mateljan, Danijel Lijović, ali i Domagoj Hajduković.

Upravo se za Hajdukovića, predsjednika osječko-baranjskog SDP-a i dosadašnjeg potpredsjednika GO-a, spekulira da bi trebao postati novi predsjednik Glavnog odbora. Čelni čovjek Glavnog odbora neće biti izabran na današnjoj konvenciji nego će ga na svojoj prvoj sjednici birati novoizabrani GO. Glavni odbor izabrat će i glavnog tajnika stranke te Statutarnu komisiju.