Uz šunku i jaja, na blagdanskom stolu nezaobilazan je i mladi luk. Hoće li ga biti dovoljno s domaćih polja i iz plastenika ili ćemo većinom kupovati uvozni?
U varaždinskom je kraju reporter HRT-a Ivica Grudiček provjerio isplati li se proizvodnja mladog luka.
'Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, 2018. godine proizvodili smo čak 27 tisuća tona luka i češnjaka. Prošle je godine taj broj pao na 20-ak tisuća tona', izvijestio je Ivica Grudiček dodavši da je bilo jako teško pronaći gospodarstvo koje se bavi proizvodnjom tog u ovo doba godine traženog povrća.
Ipak, ekipa HRT-a pronašla je u Krkancu proizvođača Marija Košića koji mladi luk uzgaja na 200-tinjak četvornih metara.
'Krećemo s prodajom idući tjedan, pred Uskrs. Vezice koštaju 1 euro. U vezici je desetak komada. To plasiramo na tržnici u Varaždinu', kaže Mario.
Veliki problem je uvoz. U Hrvatsku mladi luk dolazi iz Španjolske i Italije, pa čak i iz Južne Amerike.
'Mi se moramo boriti s tim. Cijenom ne možemo konkurirati. S cijenom od 1 eura ne zaradi se puno, ali nešto se zaradi', dodaje Mario.
Mariov OPG dobitnik je nagrade "Zlata vrijedan", a uz luk uzgajaju i rajčicu i krumpir. Radi se i po 15 sati dnevno.
'Radimo punom parom. Trudimo se. Mi smo šesteročlana obitelj. Treba svaki dan raditi da se zaradi za potrebe života i ulaganja', napominje Mario.
Prošli tjedan bilo je mraza i niskih temperatura. Koliko su bili opasni za nasade?
'Naravno da je opasno. Kod nekih kultura ne smije temperatura pasti ispod 10 stupnjeva. Morali smo grijati. Troškovi su veliki od 150 do 300 eura. Sve ovisi o tomu koliko je zima', rekao je Mario koji namjerava i širiti kapacitete, koliko mu mogućnosti dopuste.