E PUR SI MUOVE

Hollande: Iskorijenit ćemo porezne oaze!

10.04.2013 u 16:00

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Francois Hollande u srijedu je izjavio kako želi iskorijeniti porezne oaze u Europi i u svijetu, najavivši mjere kojima će se pojačati transparentnost francuskih banaka i borba protiv velikih gospodarskih i financijskih prekršaja

'Francuske banke morat će svake godine javno objaviti popis svih svojih podružnica u svijetu - zemlju po zemlju', te će morati 'objaviti prirodu svojih aktivnosti ondje', rekao je francuski predsjednik novinarima u trenutku kada su Francuzi šokirani aferom Cahuzac. Naime, izbila je u teškom trenutku za Hollandea koji je mandat počeo prije deset mjeseci i već mu je niz nevolja na vratu, od rasta nezaposlenosti i pada popularnosti do prosvjeda protiv istospolnih brakova.

Ministar za proračun Jerome Cahuzac, koji je u vladi bio zadužen za borbu protiv porezne utaje, lagao je dulje od tri mjeseca, niječući da posjeduje bankovni račun u inozemstvu. Nakon istrage provedene u bankama UBS i Reyl et Cie sudska istraga u Švicarskoj otkrila je da ministar Cahuzac posjeduje neprijavljen tajni račun. U Francuskoj je otvorena sudska istraga, a Cahuzac je 19. ožujka podnio ostavku kada se otkrilo da je Hollandeu i ministrima 'lagao u oči'.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka vlade francuski predsjednik najavio je 'osnivanje financijskog tužiteljstva koje će imati nacionalnu kompetenciju i moći će djelovati u korupcijskim aferama i velikim fiskalnim prijevarama'.

'Porezne oaze moraju biti iskorijenjene u Europi i u svijetu, jer je to uvjet za očuvanje zaposlenja. Neću oklijevati i svaku zemlju koja odbije potpunu suradnju na ovome području s Francuskom smatrat ću poreznom oazom', odlučno je rekao Hollande.