velika gospa u aljmašu

Hranić: Zmaj koji nas proždire je odvajanje roda od spola i uvođenje rodnog studija

15.08.2024 u 14:25

Bionic
Reading

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić rekao je u četvrtak na misi u Aljmašu, na blagdan Velike Gospe, da sukobi, spletke i podjele opterećuju mnoge sredine, da se danas "nudi sve i sve je jednako, a sve nije dobro" te da treba imati hrabrosti i znati plivati protiv struje pomodarstva

Govoreći o slici trudne žene obučene u Sunce, s Mjesecom pod nogama i s vijencem od 12 zvijezda oko glave, koja je u porođajnim bolima, a pred njom je zmaj koji joj želi, čim rodi, proždrijeti dijete, nadbiskup Hranić je kazao da je rana Crkva u toj slici prepoznavala Rimsko carstvo koje je progonilo kršćane, ali je vrlo brzo, kada je malo promatrala tko bi bila ta žena koja je rodila dijete, prepoznala u toj slici Blaženu Djevicu Mariju, Isusovu majku.

"I polazeći od toga želim progovoriti o borbi između života i smrti, između dobra i zla koje susrećemo na svakom koraku kroz čitavu povijest Crkve. Crkva danas nije progonjena, ali mi vjernici kršćani se susrećemo u sekulariziranom društvu s 'tržnicom' gdje je je sve iznivelirano, gdje je sve jednako i gdje se sve nudi, a sve nije dobro", rekao je nadbiskup Hranić.

Gospa Marija je, kazao je, model žene vjernice i okupljeni smo oko nje kako bi nam ona izmolila vjeru, da imamo hrabrosti i snage da ostanemo vjerni Božjoj riječi kada god je u životu potrebno plivati protiv struje pomodarstva ovoga svijeta. Nadbiskup Hranić ja naglasio da borba između dobra i zla trajno plamti u našim ljudskim srcima.

  • +26
Blagdan Velike Gospe u Aljmašu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

"Zlo i zli su na razne načine i danas prisutni. Na drastičan smo ga način iskusili u agresiji i na ovaj dio naše domovine te u potpunom razaranju ovog svetišta. Djelovanje zla i zloga prepoznajemo i u ratnoj agresiji Rusije na Ukrajinu te u ratu koji se vodi u Svetoj zemlji. Zli nam se svima zlokobno ceri i prijeti raspirujući opasnost da se rat u Svetoj zemlji proširi i na rat daleko širih razmjera sa strašnim posljedicama" rekao je Hranić te dodao da sukobi, spletke, podjele opterećuju mnoge naše sredine i zajednice te ne dopuštaju rast u humanosti, solidarnosti i općem dobru. Istaknuo je da zmaj koji prijeti životu je u krajnjoj liniji odbacivanje Boga, Božjih zapovjedi, javno ismijavanje vjere....

"Zmaj koji nas proždire i još nam se cinično ceri u lice kao neupitna tekovina slobodnog demokratskog društva, koji nam se predstavlja kao umjetničko stvaralaštvo, a nastojanje potpunog odvajanja roda od biološkog spola pokriva velom znanosti i diskretno želi kao rodni studij infiltrirati u obrazovni sustav, ustvari nasrće i proždire život  i budućnost ove zemlje i naroda", zaključio je Hranić.

Deseci tisuća vjernika i hodočasnika iz cijele istočne Hrvatske, Vojvodine i sjeverne Bosne i Hercegovine u četvrtak su na blagdan Velike Gospe pohodili najveće i najpoznatije marijansko svetište u ovom dijelu Hrvatske - Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu. Tijekom dana u Aljmašu će se, uz ostalo, služiti mise za stradalnike Domovinskog rata te na koncu za mlade bračne parove i njihovu djecu.