JE LI PREKRŠEN ZAKON?

Hrelja: Nemojte servirati šampanjac! Leko: Kršim pravilo!

30.05.2014 u 15:53

Bionic
Reading

Sabor je većinom glasova donio novi Zakon o zaštiti na radu, kojim je ublažena potpuna zabrana rada pod utjecajem alkohola. Podsjetimo, prema dosadašnjem zakonu na radnom mjestu važila je odredba od 0,0 promila, no nakon izmjene zakona dopušta se poslodavcima da, ovisno o vrsti posla, propišu koncentraciju alkohola koju mogu tolerirati kod svojih zaposlenika

Iako je Vlada takvim amandmanom pokušala odgovoriti na kritike, koje su tijekom saborske rasprave stigle i iz redova vladajuće većine, sasvim zadovoljan ipak nije bio HSU-ov Silvano Hrelja, koji je inzistirao da se potpuno izbriše odredba o nula promila na radnom mjestu.

'Znam da će me proglasiti da štitim pijance, što uopće nije točno, jer do 0,5 koncentracija ne utječe na psihomotorne sposobnosti čovjeka i zalažem se samo za ono što su opća enciklopedijska znanja i ništa više. Mi možemo biti veći katolici od pape, ali nećemo. Možemo to željeti, ali nećemo uspjeti. I drugo, baš da smo država takvih trezvenjaka, ja u to baš i ne vjerujem i mislim da su ovo prohibicijske odredbe koje nam ne služe na čast', kaže Hrelja.

S obzirom da je većinom glasova prihvaćen Vladin amandman, logično je bilo i da je odbijen amandman HSU-a, HNS-a i SDSS-a kojim se tražilo da dozvoljena granica bude na 0,5, a da poslodavac svojim aktom na temelju procjene rizika utvrđuje radna mjesta, odnosno poslove na kojima mora cijelo vrijeme trajanja biti 0,0.

'Amandman se ne prihvaća jer je intencija predlagača uvođenje kulture nepijenja, te prevencija rastućeg problema alkoholizma u Republici Hrvatskoj kao i svih mogućih uzroka koji bi mogli dovesti do ovisnosti ili do ozljede na radu, a amandmanom Vlade smo uvažili primjedbe tijekom rasprave da za pojedina zanimanja tijekom radnog procesa se može uživati određena količina alkoholnih pića', pojasnio je Hrelji ministar rada Mirando Mrsić.

Intencija amandmana tri kluba, pojašnjava Hrelja, bilo je da se iz zakona izbaci prohibicijska odredba koja u potpunosti zabranjuje alkoholiziranost na radnom mjestu. Međutim, ta je odredba ostala, a većina je prihvatila Vladin amandman prema kojom poslodavci u procjenama rizika, ovisno o vrsti posla, propišu koncentraciju alkohola koju mogu tolerirati kod svojih zaposlenika.

Stoga je, s obzirom da su nakon glasanja zastupnici imali mali prijem povodom Dana Sabora, Hrelja imao prijedlog za predsjednika Sabora Josipa Leku.

'Sad bih se obratio gospodinu predsjedniku Hrvatskog sabora. U funkciji izbjegavanja svakog mogućeg licemjerstva molim da ne servirate danas pjenušac, s obzirom da mi nemamo procjenu rizika, a ovo je naše mjesto rada, prema tome bar da izbjegnemo kritiku javnosti', kazao je Hrelja i pokupio pljesak svojih kolega.

'Učinit ću kvalificirani oblik djela, pa ću prekršiti pravilo i odgovarat ću za to', odgovorio mu je Leko.
332847,316982,331976,258057