BROD KATHRIN

Brod pun eksploziva ipak ne ulazi u luku Ploče, oglasili se iz Ministarstva mora

04.10.2024 u 11:45

Bionic
Reading

Brod Kathrin, koji plovi pod portugalskom zastavom i prevozi eksploziv namijenjen Izraelu, trebao je uploviti u luku Ploče. Kako doznaje Jutarnji list, na brodu su ipak odlučili da neće uploviti u Ploče, na kraju su se okrenuli i zaputili prema Sredozemlju

Prema izjava izvora bliskim Ministarstvu prometa, hrvatske vlasti nisu vidjele nikakav problem u činjenici da je eksploziv namijenjen Izraelu, doznaje Jutarnji list. Tvrde kako se u luci Ploče redovito pretovaruje teret vojne namjene za države Bliskog Istoka i arapske zemlje pa se ne vidi problem da se to isto učini i za Izrael.

'Ako mi ne dopustimo pretovar ovog tereta, brod će otići u neku drugu luku na Mediteranu i teret će biti pretovaren, a Luka Ploča će izgubiti dobro plaćeni posao', naveo je prije toga izvor za Jutarnji list.

'Obavještavamo Vas kako navedeni brod nije uplovljavao u teritorijalne vode Republike Hrvatske, a prema podacima Nacionalne središnjice za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS Croatia), u jutarnjim je satima krenuo prema izlazu iz Jadranskog mora', rekli su za tportal iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ministarstvo prometa može izdati zabranu pristajanja broda. Prema navodima Slobodne Dalmacije, brod Kathrin prevozi eksploziv za Izrael, ali i za neke srednjoeuropske zemlje. Međunarodnu uzbunu oko ovog broda podigao je 'Amnesty International' koji tvrdi da se na brodu nalazi '60 kontejnera TNT-a i osam kontejnera eksploziva heksogen' namijenjenih Izraelu.

Brod je 21. kolovoza krenuo iz vijetnamske luke Hai Phong, a 31. kolovoza posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za okupirane palestinske teritorije Francesca Albanese pozvala je druge države da ne dopuste pristajanje broda u svojim lukama.

Nakon neuspješnih pokušaja pristajanja u Namibiji i Crnoj Gori, trenutno se nalazi u blizini Dubrovnika. Namibijski medij Windhoek Observer naveo je ranije da je u dokumentaciji za dobivanje dozvole podnesenoj 2. kolovoza stajalo da brod putuje iz vijetnamske luke Haipong u slovensku luku Koper.