KUPA PRIJETI

Karlovac se sprema za poplavu, vodeni val stiže popodne

04.10.2024 u 11:23

Bionic
Reading

Maksimalni vodostaj Kupe u Karlovcu očekuje se danas poslijepodne, na razinama iznad +800 cm, a stožer Civilne zaštite grada Karlovca odradio je sve pripremne radnje za obranu od poplava, izvijestili su u petak iz Ravnateljstva Civilne zaštite

Vodostaj Kupe u Karlovcu u sedam sati dosegnuo je 752 centimetra zbog čega su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Zbog vode na kolniku za promet su zatvorene ceste u Brodarcima, uz Kupu (MO Velika Jelsa), na Selcu (spoj Banije i DC 36), te u Kobiliću, cesta uz Kupu (MO Pokupska Dolina) i u Brođanima, također cesta uz Kupu (MO Skakavac), navode na platformi 'X'. Tijek događanja možete pratiti ovdje.

Stožer civilne zaštite grada Karlovca još jučer je odradio sve pripremne radnje za obranu od poplava, pripremio i distribuirao vreće s pijeskom u dijelove grada gdje su moguće poplave.

Generalni direktor Hrvatskih cesta Zoran Đuroković podsjetio je da je izgrađeno 400 metara privremenih sustava obrane od poplava, potencijalno ugroženim naseljima je raspodijeljeno 10.000 vreća s pijeskom, napunjeno još 20.000 za potrebe eventualnih intervencija, te 12 crpki raspoređeno na teren, spremno za crpljenje zaobalnih oborinskih voda.

  • +27
Visoki vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Gračacu se stanje postupno normalizira, oborinske vode u nizinskim predjelima naselja se povlače te se ispumpava voda iz poplavljenih podrumskih prostorija. Vode koje se slijevaju s brda i uzvišenja prema naseljima odvode se pomoćnim rasteretnim kanalima.

U Obrovcu i Hrvatskoj Kostajnici provode se pripremne aktivnosti obrane od poplava, a vezano uz razinu rijeka Zrmanje i Une. Na kritičnim dionicama preventivno su postavljene montažno-demontažne barijere u Hrvatskoj Kostajnici te vreće s pijeskom u Obrovcu.

Zbog vode na kolniku zatvorene su prometnice DC228 Ozalj-Kamanje i Jurovski Brod-Donji Bukovac, lokalne ceste u Ličkom Novom, između mjesta Blaževci i Močile, između mjesta Donja Kaniža i Lički Novi i u mjestu Podastrana. Zbog klizišta otežano se prometuje na ŽC6201 u Vrgorcu.

Na terenu su sve operativne snage, a građani, zatreba li im pomoć mogu kontaktirati Stožer civilne zaštite na stozer.cz@karlovac.hr i broj mobitela 099 5284 728.