loši odnosi

Hrvatska poslala Crnoj Gori odbijenicu: Nastavlja se kažnjavanje za rezoluciju o Jasenovcu

02.09.2024 u 14:27

Bionic
Reading

Loši odnosi Hrvatske s prosrpski orijentiranim vlastima u Crnoj Gori se produbljuju nakon što je odbijena pomoć u školovanju vojnih kadrova. Hrvatska je nezadovoljna jer je postala moneta za potkusurivanje u odnosima unutar vladajuće koalicije u Podgorici, nakon rezolucije Jasenovc kojom je odrađena za račun Beograda.

Rezolucijom se, smatraju u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, želi potkopati i relativizirati Rezolucija UN-a o genocidu u Srebrenici. Crna Gora je podržala rezoluciju o Srebrenici, pa se premijer Milojko Spajić odlučio odužiti čelnicima srpskih stranaka Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću za očuvanje mira unutar vladajuće koalicije.

Hrvatska nezadovoljstvo ponašanjem Crne Gore nastavlja iskazivati kroz odbijenicu na molbu o školovanju dvojice kadeta Vojske Crne Gore na Hrvatskom vojnom učilištu.

Hrvatsko Ministarstvo obrane potvrdilo je informaciju za crnogorsku Pobjedu, a odbijen je zahtjev da jednog kandidata upiše u Hrvatsku ratnu školu. Zagreb je do sada pomagao i podupirao put Crne Gore u euroatlantske integracije. Situacija se očito promijenila.

‘Ministarstvo obrane donijelo je tu odluku, a o budućoj suradnji izvijestit ćemo kada dođe vrijeme,’ poručili su Pobjedi iz Ministarstva obrane Hrvatske.

Prema Anteni M, Crna Gora je preko vojnog izaslanika komunicirala s hrvatskim ministarstvom obrane i zamolila za prijem trojice pripadnika VCG na hrvatske vojne škole, ali je dobila negativan odgovor.

Hrvatska je ranije proglasila Andriju Mandića, Aleksu Bečića i Milana Kneževića nepoželjnima. Spekulira se da je Hrvatska u Vijeću EU blokirala sredstva za Crnu Goru namijenjena modernizaciji Vojske kroz Europski mirovni program.

Ministar obrane Dragan Krapović Crne Gore nedavno je u intervjuu Pobjedi rekao da su odnosi s Hrvatskom izuzetno važni za obje zemlje.

'Svjesni smo da postoje pitanja koja su izazvala nesuglasice, poput broda “Jadran“ i Rezolucije o Jasenovcu. Ne želim se ponavljati, ali moj stav o brodu “Jadran“ je poznat i nepromjenljiv i u skladu s povijesnim, pravnim i kulturnim činjenicama. Brod je crnogorski. Naša je obaveza da kao odgovorna država težimo rješavanju svih pitanja kroz otvoreni dijalog i suradnju', naveo je Krapović.

Hrvatska akcijama protiv Crne Gore jasno stavlja do znanja da postoje neizbježne posljedice zbog potrebe crnogorske parlamentarne većine da se dodvori Srbiji i usvoji Rezoluciju o Jasenovcu.