ključna investicija u sigurnost

Hrvatska proširila svoju flotu Black Hawka za osam moćnih helikoptera najnovije generacije

12.07.2024 u 11:41

Bionic
Reading

Hrvatska je službeno kupila osam dodatnih helikoptera UH-60M Black Hawk tvrtke Sikorsky, u vlasništvu Lockheed Martina, a putem Foregin Military Salea (američka vlada prodaje vojnu opremu izravno stranoj vladi), čime se ukupna flota tih helikoptera u Hrvatskoj povećava na 12, navodi se u priopćenju Cook Communications

Dogovor, koji uključuje zrakoplove, opremu, rezervne dijelove i dijelove za popravak te pripadajuću potporu, predstavlja ključnu investiciju Hrvatske i značajno jača njenu samoodbranu i sigurnost u regiji, kao i NATO-a.

'Izuzetno cijenimo povjerenje Hrvatske u helikopter Black Hawk, koji koriste SAD i više od 35 drugih zemalja, uključujući NATO-ve saveznike, nudeći nenadmašnu globalnu i regionalnu interoperabilnost, rekao je Hamid Salim, potpredsjednik za vojne sustave kopnene vojske i zračnih snaga u Sikorskyju.

Odluka Hrvatske da nabavi još osam najnovije generacije UH-60M Black Hawk helikoptera za svoje Oružane snage, utrostručujući svoju flotu, a što će podržati napore na modernizaciji i ojačati sposobnost balkanske regije da odvrati sadašnje i buduće prijetnje. Hrvatski Black Hawk helikopteri mogu pružiti niz uloga, uključujući prijevoz trupa, sigurnost granica, borbu protiv terorizma, medicinsku evakuaciju, potragu i spašavanje, opskrbu ili vanjski teret te borbenu podršku.

Sve nacije koje koriste helikoptere Black Hawk, uključujući značajan i rastući broj članica NATO- a, imaju koristi od niza operativnih sposobnosti i globalnog ekosustava od više od 5000 proizvedenih Hawk zrakoplova, navodi se u priopćenju. Dodatno, kontinuirana globalna ulaganja u UH-60M/S-70M Black Hawk dokazala su da je ovaj zrakoplov najbolji izbor za modernizaciju i zamjenu zastarjelih flota srednjih višenamjenskih helikoptera. Black Hawk ima fleksibilnost za izvođenje različitih operacija na većim udaljenostima i u najizazovnijim okruženjima, povećavajući preživljavanje i ukupnu učinkovitost za 21st Century Security® misije.

Američki State Department odobrio je prodaju helikoptera Black Hawk, zajedno s povezanom opremom i uslugama, Hrvatskoj u ugovoru procijenjenom na 500 milijuna dolara, u siječnju ove godine.