RASKOL U SLAVONSKOM BRODU

HSP-ovi vijećnici priklonili se HDZ-u

30.06.2010 u 18:28

Bionic
Reading

Na današnjoj burnoj sjednici Gradskog vijeća Slavonskog Broda došlo je do ozbiljnog raskola HSP-a u tom gradu. Naime, petorica od ukupno 12 HSP-ovaca, na čelu s potpredsjednikom Gradskog vijeća Tomislavom Vlainićem, priklonila su se HDZ-u

Gradonačelnik Mirko Duspara tvrdi da je posrijedi politička trgovina HDZ-a te optužuje pojedine vijećnike za nepotizam i bogaćenje na unosnim poslovima koje obavljaju za trgovačka društava, čime su u direktnom sukobu interesa.

Manje ovlasti

Prema danas usvojenim izmjenama i dopunama Poslovnika i Statuta, smanjujuse ovlasti gradonačelnika, a povećavaju se ovlasti Gradskog vijeća kojeće imenovati više članova u Skupštine trgovačkih društava.
'Sve je to uskladu s državnom politikom smanjivanja ovlasti gradonačelnika, no tosmanjenje ovlasti uvijek mnogo jače pogađa one gradonačelnike koji nisučlanovi HDZ-a, već drugih stranaka', izjavio je za tportal Dusparate dodao da očekuje kazne za odmetnike.

Unatoč protivljenju svoje stranke, 'odmetnuti' HSP-ovci su omogućili HDZ-u potrebnu većinu glasova, te je na današnjoj sjednici izglasana izmjena Statuta i Poslovnika Gradskog vijeća, čime je, tvrdi gradonačelnik  Duspara, izigran Zakon.

Zbog nepoštivanja procedure i uvrštenja prijedloga izmjena i dopuna Statuta Grada i Poslovnika o radu Gradskog vijeća na dnevni red, današnju su sjednicu demonstrativno napustili preostali HSP- ovci te klub vijećnika SDP-a i vijećnik HDSSB-a.

'Bez poštivanja zakonske procedure mijenjaju se Statut i Poslovnik, a nova većina u predstavničkom tijelu grada, u kojoj je i pet HSP-ovaca, tražit će sada proširenje skupština trgovačkih društava, odnosno, krenut će u pravcu preuzimanju upravljanja nad trgovačkim društvima.

Time će meni, kao gradonačelniku, podrezati krila jer vijećnicima koji su direktno uključeni u radove u ovim trgovačkim društvima ne odgovara da sam budem predsjednik skupštine i da provjeravam zbog čega se neki ugovori potpisuju mimo natječaja.

U pozadini cijele priče su osobni interesi vijećnika koji su u sukobu interesa jer izvlače osobnu korist radeći, na desetke milijuna kuna vrijednim poslovima, za trgovačka društva u kojima su mnogi i zaposlili i svoju rodbinu', rekao je Duspara

Gradonačelnik Slavonskog Broda istaknuo je da u Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi jasno stoji da Grad, općinu ili županiju predstavlja gradonačelnik, načelnik ili župan i da jedino oni mogu biti predstavnici tih trgovačkih društava koji su u vlasništvu općine, grada ili županije.

'U slučaju da Gradsko ili općinsko vijeće ili skupština županije donese u svom Statutu odluku da to može biti više osoba, očigledno je da je cilj napraviti u gradu Slavonskom Brodu ono što je takvom odlukom Ustavni sud napravio u Zagrebu, gdje je paralizirao rad i Holdinga i svega što se događa u tom gradu', rekao je Duspara istaknuvši da se radi o čistoj političkoj trgovini HDZ-a koji, kako kaže, u Slavonskom Brodu ne može pobijediti na izborima, pa želi pobijediti trgovinom.

Na konferencije za novinare izjave su dali i predstavnici ostalih dvaju stranaka koje su napustile sjednicu Gradskog vijeća.

'Statut i Poslovnik su ključni akti koji su za grad od istog značenja kao Ustav za državu, pa se o njima ne može odlučivati preko koljena. Predsjednik vijeća je prekršio i svoju prisegu, kao i principe zakonitosti rada Gradskog vijeća, Poslovnik i Statut', rekao je Stribor Valenta, predsjednik Kluba vijećnika SDP, te istaknuo da se SDP ne protivi izmjenama i dopunama Statuta Grada i Poslovnika Gradskog vijeća, već nepoštivanju procedure, budući da materijal nije prošao kolegij gradonačelnika, ni Odbor za Statut i Poslovnik.

'HDSSB neće trgovati niti se pristaje prikloniti HDZ-u koji pod svaku cijenu želi ući u gradsku upravu, nadzorne odbore i upravna vijeća. Grad plaća veliki ceh zbog takve politike koja se sustavno vodi već godinama. Mi smo dali tehničku potporu HSP–u i gradonačelniku Mirku Duspari i sve dok radi u interesu grada i građana ostajemo pri tome', rekao je Mladen Kvesić, vijećnik HDSSB-a.