'VJEŠALA' U POVIJEST

Imamo detalje: Nova splitska Riva uređivat će se tri godine i koštati 20 milijuna eura

10.10.2024 u 11:01

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak sa zamjenicima Bojanom Ivoševićem i Antonijem Kuzmanićem predstavio je projekt preuređenja i proširenja Rive, najvažnije gradske šetnice. On bi trebao započeti nakon iduće turističke sezone, odvijati se u tri faze tijekom tri godine te ukupno stajati nešto manje od 20 milijuna eura

'Kada se projekt završi, splitska Riva će s obližnjom Hrvojevom ulicom na istoku te 'varoškim trokutom' na zapadu biti najveća pješačka zona u centru jednog hrvatskog grada', pohvalio se Puljak.

Kako je tportal jučer prvi pisao, prvi na redu bit će središnji dio Rive uređen 2009. godine: ondje će se ukloniti glomazni nosači tendi i rasvjetna tijela, nazivani 'jarbolima' i 'vješalima', te će se rekonstruirati rasvjeta i zelenilo. Vrijednost tog zahvata procijenjena je na 3,5 milijuna eura.

Arhitekti iz Studija 3LHD, inače autori originalnog projekta Rive, pristali su izmijeniti nekoliko detalja koji su cijelo vrijeme bili trn u oku Splićanima, posebno masivne nosače koji su zaklanjali pogled na zidine Dioklecijanove palače. No sama Riva općenito se pokazala kao vrlo uspjeli i prihvaćeni projekt, pa će nakon obnove središnjeg dijela biti dovršena i proširena na svom zapadnom i istočnom dijelu - odnosno njena površina bit će otprilike udvostručena u odnosu na danas.

Na obje strane uklonit će se postojeća parkirališta, podna površina popločat će se u skladu s postojećom Rivom, zasadit će se palme, postaviti urbana oprema i nekoliko štekata kafića.

  • +4
Splitska Riva - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Na zapadnom dijelu, čije bi uređenje trebalo započeti nakon ljeta 2026. godine i stajati oko osam milijuna eura, kompletna površina, izuzev jednog okretišta za vozila javnog prijevoza, pretvara se u pješačku zonu. Predviđeno je postavljanje skulpture umjetnika Vaska Lipovca dok će prostor nekadašnje Bajamontijeve fontane biti ostavljen slobodnim za njenu eventualnu rekonstrukciju ili postavljanje njene suvremene interpretacije.

Istočni dio Rive počeo bi se uređivati godinu kasnije, također bi gotovo potpuno pripao pješacima, a procijenjeno je da bi koštao oko sedam milijuna eura.

'Sve ove projekte pažljivo ćemo sinkronizirati s gradnjom podzemnih garaža: prva će se graditi dogodine na Sustipanu i imati 600 mjesta, a za stanovnike Varoša bit će i ona na Kragićevoj poljani. Na Istočnoj obali imat ćemo podzemne garaže kapaciteta 700 i 300 mjesta', najavio je Puljak.

Kako mu mandat gradonačelnika istječe za nešto više od pola godine, novinari su upitali Puljka računa li na novu pobjedu na izborima u svibnju iduće godine i ima li konkurencije na vidiku.

Odgovorio je da priželjkuje konkurenciju, ali je uvjeren u još jednu pobjedu.

Nacrti nove Rive Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr