odabrao parlament

Indija ima predsjednicu: Droupadi Murmu je prva predsjednica iz redova jednog plemena i druga žena na toj dužnosti

21.07.2022 u 21:23

Bionic
Reading

Indijski parlament je u četvrtak prvi puta za predsjednicu države izabrao političarku iz jedne od plemenskih zajednica u zemlji, što bi moglo povećati popularnost stranke premijera Narendre Modija kod marginaliziranih skupina pred opće izbore 2024.

Droupadi Murmu, 64-godišnjakinja iz plemena Sanzhal, prva je predsjednica države iz redova jednog plemena i druga žena na toj dužnosti.

Za taj ju je uglavnom ceremonijalni položaj imenovala stranka na vlasti premijera Narendre Modija, Bharatiya Janata (BJP).

"Kći Indije, iz plemenske zajednice, rođena u zabačenom dijelu istočne Indije, izabrana je za predsjednicu", napisao je Modi na Twitteru.

  • +3
Droupadi Murmu Izvor: EPA / Autor: PIYAL ADHIKARY

Murmu preuzima dužnost 25. srpnja kada službeno počinje njezin petogodišnji mandat.

Prije ulaska u politiku radila  je kao učiteljica u istočnoj državi Odisha. Obnašala je ministarske dužnosti u lokalnoj vladi i postala guvernerka susjedne države Jharkhand.

Život je posvetila službi na dobrobit društva, osnaživanju siromašnih, ugnjetavanih i marginaliziranih, napisao je Modi na Twitteru nakon objave njezine kandidature.

Njezin izbor mnogi vide kao nastojanje BJP-a da dopre do indijskih plemenskih zajednica koje čine bviše od osam posto od 1,4 milijarde stanovnika.

Predsjednika na petogodišnji mandat bira skoro 5000 članova dvaju domova parlamenta i regionalnih zakonodavnih skupština iz cijele zemlje.

Murmu je pobijedila oporbenog kandidata, Yashwant Sinhu, bivšeg člana Modijeve stranke i nekadašnjeg ministra financija i vanjskih poslova.

Ona će na predsjedničkoj dužnosti naslijediti Ramu Natha Kovinda i postati vrhovna zapobjednica oOružanih snaga Indije, no svu izvršnu vlast ima premijer.