stanje na bojišnici

Institut za rat: Šojgu zastrašujućim pozivima nastoji proširiti pukotine unutar NATO-a; evo što se događa na terenu

24.10.2022 u 15:13

Bionic
Reading

Neprofitni Institut za proučavanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu u novom izvješću o stanju u Ukrajini usredotočio se na pozive ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua svojim zapadnim kolegama i 'besmislene tvrdnje' da Ukrajina priprema napad 'prljavom bombom' protiv Rusije. Na bojišnici, ukrajinske snage provode daljnju ofenzivu na sjeveroistoku zemlje, dok su ruske snage okupirane povlačenjem iz Hersona

Pozivima s namjerom zastrašivanja kolega na Zapadu, ruski ministar obrane Sergej Šojgu vjerojatno je nastojao usporiti ili obustaviti zapadnu vojnu pomoć Ukrajini i moguće oslabiti NATO savez, konstatira ISW, precizirajući da je Šojgu jučer nazvao ministre iz Francuske, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, tvrdeći da se Ukrajina sprema izvesti napad 'prljavom bombom', što je zapravo konvencionalni eksploziv prožet radioaktivnim materijalom i ne predstavlja nuklearno oružje, s namjerom da optuži Rusiju za korištenje oružja za masovno uništenje.

Malo je vjerojatno da Kremlj priprema neposredni napad prljavom bombom, procjenjuje ISW. Kremlj je više puta tvrdio da će zapadne države pomoći Ukrajini u izvođenju napada s oružjem za masovno uništenje, a rusko Ministarstvo obrane tvrdilo je da ima informacije da SAD 'priprema provokacije kako bi optužile ruske oružane snage za korištenje kemijskog, biološkog ili taktičkog nuklearnog oružja'. Putin je u svom govoru prije invazije 24. veljače tvrdio da se Ukrajina priprema za nuklearni napad na Rusiju, a ruski državni mediji ponavljali su da zapadne države podupiru ukrajinski razvoj nuklearnog oružja i planiraju napade.

Šojguove tvrdnje vjerojatno ne nagovještavaju ni ruske pripreme za korištenje nestrateškog nuklearnog oružja u Ukrajini. ISW je još 30. rujna poručio da su bi odluka o upotrebi nuklearnog oružja bila inherentno osobna Putinova odluka, ali njegove 'crvene linije' već su nekoliko puta prijeđene. Vrlo je malo vjerojatno da bi ruski nuklearni napadi natjerali Ukrajinu ili Zapad na predaju. Šojguovi pozivi vjerojatno su predstavljali daljnje zveckanje oružjem kako bi se zastrašili pristaše Ukrajine za Zapadu i moguće proširile pukotine unutar NATO saveza.

A što se u međuvremenu događa na terenu? Ruske su vlasti vjerojatno presjekle pristup internetu u gradu Hersonu 22. listopada kako bi ograničile lokalno izvješćivanje o ruskim evakuacijama na istočnu obalu rijeke Dnjepar. Potom, ruski izvori su tvrdili da su ruske snage odbile ukrajinske kopnene napade u sjeverozapadnoj Hersonskoj oblasti, dok ukrajinski i ruski izvori izvješćuju o borbama u blizini Siverska, Soledara, Bakhmuta, Avdiivke i Marinke u istočnoj Ukrajini.

  • +12
Stari ruski tenkovi i oklopnjaci ponovno u upotrebi Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Katangais

Rusko Ministarstvo obrane tvrdilo je da su ruske snage odbile ukrajinske kopnene napade u zapadnoj Donjeckoj oblasti. Prema ruskim izvorima, ukrajinske snage vodile su protuofenzivne operacije u smjeru Kreminne i Svatova. Ruske snage napale su grad Zaporižja, grad Mikolajiv i druga područja u oblasti Mikolajiv s bespilotnim letjelicama Shahed 136 i projektilima S-300.

Ukrajinski izvori izvijestili su da su ruske snage gađale Nikopolj i Marhanets raketnim sustavima za višestruko lansiranje (MLRS), a glasnogovornik zapovjedništva ukrajinskih zračnih snaga tvrdio je da su ukrajinske snage oborile ukupno 273 drona Shahed-136 koje je dostavio Iran otkako ih je Rusija počela koristiti u Ukrajini 13. rujna. Izvor iz ukrajinske vlade izvijestio je da su iranski instruktori u Bjelorusiji (uz prethodno prijavljene instruktore na Krimu) pomagali ruskim snagama u koordinaciji prethodnih napada bespilotnih letjelica Shahed-136 protiv Kijevske oblasti te sjevernih i zapadnih oblasti u Ukrajini.

  • +11
Napad dronovima na Kijev Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Ruski mediji nastavili su priču o tome da će Ukrajina uništiti hidroelektrane Kahovka, koju će ruske snage vjerojatno uništiti kako bi usporile napredovanje ukrajinskih snaga. Ruski izvori naširoko su raspravljali o postavljanju obrambenih položaja u Kurskoj oblasti. Ukrajinski izvor izvijestio je da su ruske vlasti u Krasnodarskom kraju 'na neodređeno vrijeme' produljile 'odmor' (što znači prisilne otmice kao dio kampanje etničkog čišćenja) djece iz Enerhodara, Zaporoška oblast. Ruski izvori su izvijestili da privatne tvrtke nude obuku mobiliziranih muškaraca na vojnoj i medicinskoj opremi u privatnom vlasništvu u zamjenu za novac. Još jedan ruski borbeni zrakoplov srušio se na dvokatnicu u Novolenjinu u Irkutskoj oblasti.