STRUČNE PROJEKCIJE

Institut za rat: Ukrajinci će krajem prosinca moći iskoristiti svoje prednosti mehaniziranog ratovanja

05.12.2022 u 12:33

Bionic
Reading

Ukrajinske snage planiraju nastaviti ofenzivne operacije tijekom zime kako bi iskoristile nedavne uspjehe na bojnom polju i spriječile ruske snage da ponovno preuzmu inicijativu na bojnom polju, javlja Institut za rat sa sjedištem u Washingtonu temeljem naznaka ukrajinskih dužnosnika

Glasnogovornik Istočne skupine ukrajinskih oružanih snaga Serhi Čerevati izjavio je u nedjelju da smrznuto tlo omogućuje napredovanje teških vozila s kotačima i gusjenicama te da ukrajinske snage pripremaju takva vozila za zimske operacije. Čerevati je također izjavio da su ruski mobilizirani novaci i regrutirani zatvorenici među vagnerovcima nespremni za borbu zimi.

Ukrajinsko Ministarstvo obrane ranije je izjavilo da se oni koji sugeriraju da će zbog zime doći do pauze u ratnim aktivnostima 'vjerojatno nikad nisu sunčali u siječnju na južnoj obali Krima', što bi značilo da ukrajinske snage planiraju nastaviti protuofenzivne operacije da bi preuzeli Krim.

Visoki dužnosnici američke vlade pogrešno identificiraju optimalnu priliku za Ukrajinu da provede više protuofenziva u proljeće, a ne tijekom zime, unatoč suprotnim izjavama ukrajinskih dužnosnika. Prva obavještajka u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena, Avril Haines, procijenila je u subotu da će tempo rata u Ukrajini usporiti tijekom zime kako bi se obje strane mogle opremiti, dopuniti i obnoviti, unatoč dokazima da uvjeti na terenu pogoduju obnovi ofenzive i usprkos pokazanoj tendenciji ukrajinskih snaga da započnu nove protuofenzivne napore relativno brzo nakon prethodne kulminacije napora, navodi IRW.

  • +19
Rat u UkrajinI Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press

Vremenski uvjeti vjerojatno će diktirati vremenski okvir u kojem Ukrajina može voditi manevarski rat i nastaviti svoj niz operativnih uspjeha uz minimalne stanke koje bi povećale rizike gubitka inicijative. Sezona blata u studenom otežavala je manevarsko ratovanje, no Rusija i Ukrajina su unatoč tome nastavile s agresivnim ofenzivnim i protuofenzivnim operacijama. Približava se jak mraz krajem prosinca, što će ukrajinske snage ponovno moći iskoristiti. Zima je obično najbolja za mehanizirano ratovanje u Ukrajini dok je proljeće noćna more za borbe jer nabujale rijeke i potoci pretvaraju polja u mora blata.

Ako ukrajinski saveznici i partneri ne podrže Kijev u provođenju odlučnih protuofenzivnih operacija velikih razmjera ove zime — kao što bi se moglo protumačiti iz izjave Avril Haines — tada će sposobnost Ukrajinaca za vođenje manevarskog rata biti ograničena, vjerojatno barem do ožujka. To bi razbijenim ruskim snagama dalo dragocjenu odgodu od tri do četiri mjeseca da se rekonstruiraju i bolje pripreme za borbu.