sukob na bliskom istoku

Iran izravno zaprijetio SAD-u: 'Bit ćete legitimna meta'

03.10.2024 u 22:47

Bionic
Reading

Iran je u četvrtak popodne izravno zaprijetio napadima na Sjedinjene Američke Države, prenose svjetski mediji

Iranska misija pri UN-u u New Yorku objavila je priopćenje u kojem se navodi da 'ako bilo koja država pruži pomoć agresoru, ona će se smatrati suučesnikom i legitimnom metom'.

'Savjetujemo zemljama da se suzdrže od uplitanja u sukob između izraelskog režima i Irana i da se distanciraju od sukoba', poručili su Iranci. Washington su upozorili da će veliki izraelski udar na mete u Iranu dovesti do iranskog napada na izraelsku infrastrukturu te da će se svaka zemlja koja je pomogla Izraelu u napadu biti smatrana legitimnom iranskom metom.

Izrael je odmah nakon iranskog napada s oko 200 balističkih projektila najavio odmazdu, a prema izjavama izraelskih dužnosnika meta bi mogli biti iranska nuklearna postrojenja ili skladišta nafte i infrastruktura. Predsjednik SAD-a Joe Biden, koji je i sam rekao da će njegova država sudjelovati u uzvraćanju Iranu za napad na Izrael, izjavio je da neće podržati izraelski napad na iransku nuklearnu infrastrukturu, ali da se razgovara o mogućem napadu na naftna postrojenja.

  • +2
Škola u Izraelu oštećena u iranskom napadu raketama Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Podsjetimo, Iran je u utorak poslijepodne lansirao gotovo 200 balističkih projektila na Izrael, u znak odmazde zato što je Izrael ubio vođu Hezbolaha Hasana Nasrale i pokrenuo invaziju na južni Libanon u namjeri da se obračuna s Hezbolahom. Iranski projektili nanijeli su relativno malu štetu Izraelu, a nije bilo poginulih Izraelaca, jer je protuzračna obrana uspjela presresti najveći dio projektila, dok su drugi pali na nenaseljeno područje ili dalje od zgrada koje su ciljali.

  • +7
Iranski napad na Izrael Izvor: Profimedia / Autor: Jack GUEZ / AFP / Profimedia

Udare li Izrael i SAD na iranska naftna postrojenja, pa Iran odluči svoje prijetnje provesti u djelo, najbliži američki ciljevi bili bi vjerojatno ratni brodovi raspoređeni u Crvenom moru, Omanskom zaljevu, Arapskom moru ili oni raspoređeni u Istočnom Sredozemlju, koji su i sudjelovali u rušenju iranskih projektila u utorak. Naravno, s obzirom na relativno dobru protuzračnu obranu američkih brodova, ciljevi mogu biti i drugi, poput američkih vojnih baza u regiji, zgrada američkog veleposlanstva ili slično, a što će se i kako odvijati vidjet će se već sljedećih dana.

  • +6
Iranski projektili Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH