štetna navika

Istraživanje: Ako ovako nastavi, EU neće istrijebiti pušenje prije 2100.

21.10.2024 u 13:53

Bionic
Reading

Ako se nastavi dosadašnji tempo smanjenja prevalencije pušenja, Europska unija svoj cilj pada prevalencije pušača ispod pet posto ispunit će tek 2100., što je čak 60 godina poslije cilja definiranog u 'Europskom planu za borbu protiv raka', pokazuje analiza stručne mreže We are innovation koja se sastoji od više od 40 stručnih udruga i think-tankova diljem svijeta, priopćila je Udruga Crohm

Prema novim podacima Eurobarometra, od 2020. godine, ukupan broj pušača u EU smanjio se za samo jedan posto. No, ima onih zemalja koje bilježe napredak, a jedina razlika u odnosu na one zemlje koje stagniraju ili čak imaju veći broj pušača je drugačija regulacija bezdimnih proizvoda (odnosno koncept smanjenja štete), kojim se pušače potiče da (u fazi odvikavanja) prijeđu na alternativne bezdimne proizvode, kažu iz Udruge Crohm.

Najbolji primjeri zemalja koje su prihvatile koncept smanjenja štete prema podacima Eurobarometra su Švedska, Češka i Grčka, a izvan EU-a to su UK, Novi Zeland, Švicarska, Japan te SAD.

Švedska bi uskoro trebala postati prva smoke-free država na svijetu, što podrazumijeva prevalenciju pušenja ispod pet posto. Ta skandinavska zemlja trenutno ima 5,6 posto pušača, te se očekuje da će do kraja godine postati prva 'zemlja bez dima' na svijetu.

Češka je od 2020. godine smanjila postotak pušača za sedam posto, pokazuje Eurobarometar. Njihove vlasti aktivno podupiru bezdimne proizvode kroz povlašteni porezni tretman te dozvoljavanje korištenja e-cigareta i grijanih duhanskih proizvoda na mjestima gdje je pušenje zabranjeno, priopćila je Udruga Crohm.

Slično je i u Grčkoj koja je u posljednje četiri godine smanjila prevalenciju pušača za 6 posto, tako da je vlada dopustila proizvođačima da transparentno komuniciraju poruke o smanjenoj štetnosti proizvoda odraslim pušačima.

S druge strane, analiza stručne mreže We are Innovation pokazala je da je u Estoniji, koja je uvela zabranu aroma na e-cigarete, porastao broj pušača od 2020. za čak 40 posto. U priopćenju Udruge Crohm ne navodi se metodologija koja je dokazala uzročno-posljedičnu vezu ove dvije varijable.

Eurobarometar analiza također pokazuje da su korisnici alternativnih proizvoda u većoj mjeri bivši pušači, a ne oni koji nisu nikad pušili.

Istovremeno, Hrvatska je prema udjelu pušača jedna od najgorih u Europi s konstantno visokim brojem pušača. Prema posljednjim istraživanjima u Hrvatskoj puši čak 34 posto odraslih.

'Alternativni proizvodi kod kojih nema procesa sagorijevanja koji karakterizira pušenje cigareta, poput e-cigareta, grijanih duhanskih proizvoda i nikotinskih vrećica, mogu pomoći u smanjenju pušenja. To potvrđuju i znanstvena istraživanja i praksa u sve većem broju zemalja čije su zdravstvene vlasti shvatile prednosti poticanja pušača na prelazak na manje štetne alternative. U Hrvatskoj se i dalje izbjegava donijeti kvalitetna regulacija koja bi osigurala informiranje pušača, ali i cijelog sustava kako o prednostima tako i o rizicima tih proizvoda, a istovremeno educirala i odmaknula maloljetnike od tih proizvoda. Mi smo kao udruga organizirali amatersku intervenciju s deset pušača kojima smo pomogli prestati pušiti u 28 dana programa koji je uključivao edukaciju i podršku. Od deset sudionika, pet ih je u potpunosti ostavilo cigarete, a dvoje uz alternativne proizvode još uvijek povremeno zapali cigaretu, no u značajno manjem broju nego ranije', rekao je Filip Tokić, predsjednik Udruge CROHM.

Udruga CROHM je pokrenula i web-stranicu o smanjenju štete od pušenja, a otvorene su i prijave za novu grupu sudionika eksperimenta prestanka pušenja uz edukaciju i potporu, a koji počinje krajem listopada.