prvi tjedni vlasti

Penava o koaliciji: 'Dio kolega je napet; Elemenata SDSS-a ne može biti'

28.05.2024 u 10:11

Bionic
Reading

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava i članovi užeg predsjedništva stranke danas održavau konferenciju za novinare o političkim aktualnostima

"Dio kolega je napet, dio je nervozan", rekao je predsjednik DP-a Ivan Penava na početku obraćanja javnosti pa počeo za zahvalnošću hrvatskoj vojsci koja zastupa Hrvatskoj. "Čestitam svakom hrvatskom branitelju, naša HV je plod njihovog rada, krvi i znoja. Svim građanima želim čestitati uime DP-a Dan hrvatske vojske."

"Zadovoljavajuće smo ušli u novi saziv. DP se značajno pomladio, možemo se pohvaliti najmlađim zastupnikom otkako je Sabora. Što se tiče pripadnica nježnijeg spola, i tu smo napravili značajne iskorake.

Riječ je o pametnim i poštenim ljudima koji zastupaju stavove svojih birača i DP-a. Što se tiče izvršne vlasti, u kontinuiranom smo razgovoru i pregovore unutar koalicije iz aspekta izvršne vlasti. Još je puno posla pred nama, resori su podijeljeni. Tu su i ministri iz redova DP-a koji su sastavni dio Vlade RH. Tu su i naši stranački čelnici koji igramo značajnu rolu unutar DP-a. Međutim, ključno je da do teme državnih tajnika još nismo stigli, ali to nas očekuje vrlo brzo.

2Ta nas tema očekuje vrlo brzo i ulazak u problematiku. Ono što smo tražili za naše ministre to nismo dobili, a to je mir i da ministri uđu u problematiku resora2, kazao je. Mediji to ipak nisu dozvolili. Ovdje je riječ o najvišim razinama obnašanja vlasti i složenim procesima koji se reflektiraju na zadnju štalu ili firmu... Apsolutno dozvolite da se mora biti jako studiozan i jako puno koordinirati sa strukom", rekao je Penava.

Pregovori s HDZ-om

"DP je službeno komunicirao da od strane predsjedništva pregovarački tim i tijela stranke te da stranka funkcionira na tragu poštivanja tih stvari. I sam izjavim nekad što se može tumačiti ovako ili onako, ali to su izuzeci, možete nas secirati što smo rekli u kontekstu neke priče. Nema spora, zna se tim za pregovaranje, sve je vrlo jasno."

Nema mjesta za SDSS u kreiranju politika

"Nastavit ćemo inzistirat na tih sto dana od kreiranja vlasti. Došli smo da promijenimo stvari u Hrvatskoj i stoga su tu ovi intenzivni razgovori unutar stranke i koalicije. Da pokušamo sve vas razumjeti i izvući najbolje za sve nas zajedno.

SDSS neće sudjelovati u vlasti kao politička stranka. Ne pričamo o pripadnicima srpske nacinalne manjine već o stranci SDSS. Apsolutno gdje većina kreira politike, elemenata SDSS-a ne može biti. Mi smo u toj priči nekompatibilni i to će tako ostati i dalje.

Domovinski pokret je jedino službeno komunicirao da od strane predsjedništva postoji pregovarački tim, tijela stranke i statut koji jasno propisuju stvari. DP funkcionira onako kako mora funkcionirati.

O borbi protiv korupcije

"Treba se brutalno obračunati s visokom razinom gangrene i očekujemo da nema pošteđenih i da nema imena koji su sakrivaju iza svojih imena i stranačkih iskaznica. Onaj tko je uzeo novce ili se ogriješio o javni interes mora odgovarati i tu ne smije biti kompromisa", rekao je Penava.

Mario Radić o kampanji za europske izbore

"Krenut ćemo jače s kampanjom ovih dana. Očekujemo rezultate kao što ih prikazuju ove zadnje ankete."