stanje po gradovima i općinama

Izborni potop SDP-a? Mogu li (ne)očekivane gubitke u četiri velika grada nadoknaditi rezultati iz manjih utvrda: Pogledajte kako stoje

17.05.2021 u 16:35

Bionic
Reading

Težak pad, potop - riječi su kojima se opisuju rezultati SDP-a na ovim izborima. No unatoč nezadovoljavajućim rezultatima u velikim gradovima, SDP je ipak uspio obraniti neke svoje manje gradove i općine

SDP doista nije ostvario neki veliki uspjeh u četiri velika grada. U Zagrebu se nastavio pad, započet već odavno, a posebno je bio vidljiv prije četiri godine po gradskim četvrtima. Tada su s 12 skupštinskih mandata pali na njih osam, a zbog prebjega koji su otišli Bandiću kraj mandata dočekali su s pet mandata. Na ovim izborima njihov je kandidat za gradonačelnika Joško Klisović bio tek peti, a u Skupštini su osvojili pet mandata. S tim rezultatom mogu složiti većinu s platformom Možemo!, ali u njoj će biti junior partner.

U Rijeci, dugogodišnjoj SDP-ovoj utvrdi, kandidat te stranke Marko Filipović ide u drugi krug s nezavisnim Davorom Štimcem, no u drugi krug je prije četiri godine morao i tadašnji SDP-ov kandidat Vojko Obersnel. Što se pak tiče Gradskog vijeća, SDP je na ovim izborima nešto bolje prošao te osvojio vijećnika više.

Široj javnosti nepoznat Ante Franić nije u Splitu uspio ostvariti veći uspjeh i završio je na četvrtom mjestu s oko sedam posto, koliko je i SDP-ova kandidatkinja Aida Batarelo imala prije četiri godine. I u Gradskom vijeću SDP je ostao na istom kao i dosad - na tri vijećnika. Nije to dodatni pad, no druga najveća stranka u Hrvatskoj nakon razlaza s Baldasarom u Splitu i pada nije uspjela napraviti pomak.

Što se tiče Osijeka, iako su prethodne četiri godine bili u vlasti zahvaljujući koaliciji s nezavisnim Ivanom Vrkićem, ovaj put sa svojim kandidatom nisu uspjeli proći ni u drugi krug. Gorana Kušeca od drugog kruga dijelilo je manje od 600 glasova. Što se tiče Gradskog vijeća, SDP je ostao otprilike na istome kao i prije četiri godine.

SDP je uspio zadržati i Krapinsko-zagorsku županiju, u kojoj je Željko Kolar kao i prije četiri godine odnio pobjedu u prvom krugu. Drugi aktualni SDP-ov župan Zlatko Komadina morat će pak prvi put u drugi krug te će odmjeriti snage s HDZ-ovim Garijem Cappellijem. Na izborima prije četiri godine Komadina je s 51,3 posto glasova pobijedio u prvom krugu.

SDP je u prvom krugu uspio obraniti i mjesto gradonačelnika Ploča, u kojima je Mišo Krstičević ovaj put osvojio mandat u prvom krugu, jer na izborima prije četiri godine morao je u drugi krug. Sličan uspjeh, dakle pobjedu već u prvom krugu, osigurali su Kuzma Tomašić u Smokvici i Katarina Gugić u Veloj Luci. Oboje su prije četiri godine pobijedili tek u drugom krugu. SDP je proširio vlast na otoku Korčuli te preoteo i mjesto gradonačelnice u samom gradu Korčuli, u kojem je pobijedila Nika Silić Maroević.

Vlast su zadržali i u Općini Gradac, u kojoj je novi mandat osvojio Matko Burić. Nikša Peronja odnio je još jednom pobjedu u Jelsi na Hvaru, i to u prvom krugu, kao i prije četiri godine. I široj javnosti poznata gradonačelnica Supetra Ivana Marković ponovno je odnijela pobjedu u prvom krugu, kao i prije četiri godine. Tonka Ivčević, nekadašnja SDP-ova saborska zastupnica, ponovno je osvojila mjesto gradonačelnice Komiže.

Prije četiri godine SDP je osvojio Trogir tek u drugom krugu, a ovaj put je Ante Bilić učinio to u prvom krugu i osvojio još jedan mandat.

  • +15
Izborni stožer Joška Klisovića, kandidata SDP-a Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev / CROPIX

I dok će se primorsko-goranski župan Zlatko Komadina prvi put boriti u drugom krugu za pobjedu, neke gradove i općine u toj županiji SDP je uzeo u prvom krugu - Ivana Cvitan Polić ponovno će voditi Čavle, novopečeni član Predsjedništva SDP-a Matej Mostarac osvojio je još jedan mandat na čelu Kastva, a Željka Šarčević Grgić je na čelu Klane. Treći mandat na čelu Lokvi osvojio je Toni Štimac, a javnosti poznata SDP-ova zastupnica Mirela Ahmetović osvojila je još jedan mandat u Omišlju.

Radomir Korać osvojio je novi mandat u Fažani, ovaj put u prvom krugu, za razliku od prije četiri godine. Isto se dogodilo Goranu Hrvatinu u Tinjanu dok u Vižinadi nije bilo dileme jer je Marko Ferenac bio jedini kandidat. Vili Bassanese bez problema je, ponovno u prvom krugu, kao i prije četiri godine, osvojio novi mandat na čelu Umaga.

U Karlovačkoj županiji SDP je obranio sve tri općine i grada koje je imao - Kamanje će ponovo voditi Damir Mateljan, Ogulin Dalibor Domitrović dok će na čelu Plaškog biti Pero Damjanović.

U Zagrebačkoj županiji nastavlja se prevlast SDP-a u Jastrebarskom, u kojem je Zvonimir Novosel osvojio novi mandat, kao i u Vrbovcu, u kojem je još jedan mandat dobio Denis Kralj.

U prvom krugu u Krapinsko-zagorskoj županiji SDP je pobijedio u Općini Mače, koju će ponovo voditi Mladenka Mikulec, u Pregradi, u kojoj je još jedan mandat dobio Marko Vešligaj, u Svetom Križu Začretje novi mandat ima Marko Kos, u Tuhelju Mladen Hercigonja, a u Zlataru članica Predsjedništva SDP-a Jasenka Auguštan-Pentek.

Dosadašnji zamjenik načelnika Nikola Novak vodit će sljedeće četiri godine Općinu Nedelišće, u kojoj je i do sada na vlasti bio SDP. Na čelu Svetog Jurja na Bregu bit će i dalje Anđelko Nagrajsalović, a u Štrigovi Stanislav Rebernik. U Varaždinskoj županiji SDP je zasad obranio samo Petrijanec.

Mišel Jakšić nastavit će voditi Koprivnicu, a Ivan Sabolić Legrad. Zdravko Brljek obranio je čelno mjesto u Novigradu Podravskom.

Što se Slavonije tiče, SDP je obranio Novu Bukovicu, koju će i dalje voditi Tomislav Bračun, Babinu Gredu Josip Krnić, a Stare Mikanovce Mario Milinković.

SDP si pripisuje i uspjeh u Jelenju i Krku, gdje su podršku dali PGS-ovim kandidatima, te u Mošćenićkoj Dragi, u kojoj već drugi put daju podršku nestranačkom kandidatu.

Nakon prvog kruga već je jasno koje je gradove i općine SDP izgubio i u kojima više neće imati čelnike izvršne vlasti, poput Bola na Braču, Svetvinčenata, Goričana i Kalnika (op.a., dosadašnji načelnik Mladen Kešer išao je u utrku za župana). Što se pak tiče Ludbrega i Nove Gradiške, ondje su mandate osvojili 'stari' gradonačelnici Dubravko Bilić i Vinko Grgić, no oni otprije nekoliko mjeseci više nisu članovi SDP-a.

Hoće li pad SDP-a biti još veći ili će biti pozitivnih iznenađenja i za njih, znat će se nakon drugog kruga. Naime SDP je u utrci u još nekoliko županija - u Splitsko-dalmatinskoj s Rankom Ostojićem, Primorsko-goranskoj sa Zlatkom Komadinom, Istarskoj s Danijelom Ferićem, Zagrebačkoj s Mihaelom Zmajlovićem, Koprivničko-križevačkoj s Mladenom Kešerom, Sisačko-moslavačkoj s nezavisnim Danielom Berdaisom te Karlovačkoj sa Stjepanom Mikulandrićem.

U drugom krugu pokušat će obraniti svoju vlast u Rijeci, Tisnom, Cresu, Čabru, Matuljima, Puntu, Viškovu, Sisku, Brdovcu, Kloštar Ivaniću, Bedekovčini, Klanjcu, Zaboku, Zlatar Bistrici, Čakovcu, Kotoribi, Gornjoj Rijeci i Bukovlju.

Vlast će pak pokušati osvojiti u Varaždinu, Makarskoj, Šibeniku, Donjem Lapcu, Crikvenici, Delnicama, Opatiji, Vinodolskoj Općini, Vrbovskom, Barbanu, Karlovcu, Ozlju, Velikoj Ludini, Gornjoj Stubici, Konjšćini, Kraljevcu na Sutli, Krapinskim Toplicama, Petrovskom, Stubičkim Toplicama, Pribislavcu, Maruševcu, Trnovcu Bartolovečkom i Rasinji.

U nekim će gradovima pokušati osvojiti vlast s nezavisnim kandidatima ili kandidatima drugih stranaka, poput Varaždinskih Toplica, u kojima podržavaju reformista Željka Bedekovića, Zadra, u kojem njihov kandidat Marko Vučetić nije član stranke, ili u Buzetu, u kojem je njihov kandidat bivši IDS-ovac Damir Kajin.

I dok izbori za načelnike i gradonačelnike daju dojam da je SDP zasad uspio ponovno osvojiti izvršnu vlast u dobrom dijelu gradova i općina koje su i dosad imali, sliku o padu stranke, kažu upućeni, odaju gradovi i općine u kojima kandidata uopće nisu imali ili u kojima njihove liste nisu uspjele postići dosadašnji uspjeh u vijećima i skupštinama.