hrvatske vode

Izdano upozorenje: Očekuju se vrlo visoki vodostaji Mure, Drave i Dunava

13.09.2024 u 15:25

Bionic
Reading

Iako su u protekla 24 sata pale znatne količine kišnih oborina na području Hrvatske te utjecale na porast vodostaja još uvijek nisu došle do razina za proglašenje mjera obrane od poplava, ali u narednim danima očekuju se vrlo visoki vodostaji Mure, Drave i Dunava, javljaju iz Hrvatskih voda

Velike količine oborina koje su u proteklom razdoblju pale na slivnom području susjednih uzvodnih država uzrokuju povećanje protoka rijeka te se u narednim danima očekuju vrlo visoki vodostaji Mure, Drave i Dunava s ulaskom u mjere obrane od poplava, navode iz Hrvatskih voda.

Noćas oko ponoći došlo je do izlijevanja rijeke Save iz korita na području Zagreba, vodostaj je dosegnuo najvišu razinu jutros u 8 sati (+261 cm) što je još uvijek za metar niže u odnosu na razinu pri kojoj se proglašavaju redovne mjere obrane od poplava. Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda za Dnevnik je rekao da Zagrebu i okolici ne prijeti nikakva opasnost što se tiče rijeke Save.

  • +12
Ilustrativna galerija/Dunav je u lipnju poplavio Batinu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

"Vrlo niski vodostaji na svim vodotocima u Hrvatskoj razlog su što nije došlo do još značajnijeg porasta vodostaja unatoč obilnim oborinama kao i činjenica što tlo još uvijek nije u potpunosti zasićeno vodom te je imalo dosta veliku mogućnost upijanja oborina", navode iz Hrvatskih voda. 

U protekla 24 sata pale su znatne količine kišnih oborina na području Hrvatske. U Gorskom kotaru i Lici u prosjeku je palo 60-100 mm, u Istri i Kvarneru 30-60 mm, u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj 40-60 mm. Najmanje kiše palo je na istoku Hrvatske i u Dalmaciji. Najviše kiše zabilježeno je na postaji Božava na Dugom otoku (čak 230 mm). Još veće količine pale su u Republici Sloveniji (u prosjeku 80-100 mm). Na slivu rijeke Une u BiH palo je u prosjeku 40-60 mm, naveli su iz Hrvatskih voda. 

U iduća tri dana u Hrvatskoj se očekuje pretežno oblačno povremeno s kišom, ali ipak u dosta manjoj mjeri nego u protekla 24 sata, navode iz Hrvatskih voda.