REKORDAN PAD TEMPERATURE

Vakula najavio gadno nevrijeme: 'Promjena neće biti kratkotrajna'

12.09.2024 u 07:05

Bionic
Reading

U četvrtak će sa zapada sve češće dolaziti kiša, koja može biti i obilnija, uz grmljavinu i moguće olujno nevrijeme praćeno padom temperature. Na Jadranu će dominirati jugo, s udarima olujne snage

Na zapadu će danas biti pretežno oblačno, povremeno kiša, ponegdje i pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji. U Slavoniji i Dalmaciji djelomice sunčano, od sredine dana porast naoblake s kišom i grmljavinom, najkasnije na istoku.

Vjetar slab do umjeren jugoistočni i južni, popodne sjeveroistočni, na udare ponegdje jak. Na Jadranu umjereno i jako jugo, prolazno jugozapadnjak, navečer na sjeveru bura. Najviša dnevna temperatura od 15 do 20, na Jadranu i u Slavoniji između 22 i 28 °C.

Ova promjena vremena neće biti kratkotrajna, prognozirao je Zoran Vakula za HRT.

Narančasti meteoalarm duž cijele obale: Olujni udari vjetra, obilna kiša, grmljavina

DHMZ je objavio nekoliko upozorenja za regiju Istre i Kvarnera, Srednje Dalmacije i Južne Dalmacije.

Istra i Kvarner:

  • Jako i olujno jugo, južni i jugozapadni vjetar. Najjači udari vjetra > 65 km/h.
  • Obilna kiša! Količina oborine 60-100 mm

Sjeverna i srednja Dalmacija

  • Jako i olujno jugo. Najjači udari vjetra > 65 km/h
  • Obilna kiša! Količina oborine > 40 mm

Lokalno obilni i izraženi pljuskovi s grmljavinom, moguća je tuča. Vjerojatnost grmljavine > 70 %

Južna Dalmacija:

  • Jako i olujno jugo. Najjači udari vjetra > 65 km/h
  • Mogući lokalno obilni i izraženi pljuskovi s grmljavinom i tuča. Vjerojatnost grmljavine > 50 %
  • "Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom.
  • Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom.
  • Budite na oprezu i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika.
  • Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.
  • +47
Dubrovnik: Jaka kiša uzrokovala poplave u određenim dijelovima grada Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Neuobičajeno zahladnjenje, u gorju moguć i snijeg

I u petak se očekuju obilniji pljuskovi uz grmljavinu, a ponegdje i olujno nevrijeme, dok će kiša povremeno padati i u narednim danima, posebno u pretežno oblačnim područjima unutrašnjosti, gdje u najvišim predjelima može pasti i malo snijega.

Nakon dugotrajnih toplinskih valova, slijedi zahlađenje neuobičajeno za sredinu rujna. Već u petak na nekim mjestima možemo očekivati rekordno niske dnevne temperature za 13. rujna. Osjećaj hladnoće dodatno će pojačati umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, dok će na promjenjivo oblačnom Jadranu bura i tramontana jačati do subote.

"Stoga se pripremimo; prvo kišobrani i kabanice, a zatim toplija odjeća i obuća. Uskoro će nam trebati popluni i deke. Iako se nadamo stabilnijem i toplijem vremenu u zadnjem dijelu rujna, već noćas oblaci s kišom stižu nad sjeverni Jadran i Gorsku Hrvatsku, donoseći česte obilne pljuskove s grmljavinom, a ponegdje i olujno nevrijeme", kaže Vakula.

Očekuju se umjereni do jaki, na udare olujni jugozapadni i južni vjetar, dok će navečer zapuhati bura. Jutarnje temperature kretat će se od 17 do 22 °C na obali, a na kopnu između 10 i 15 °C, dok će dnevne temperature biti od 17 do 21 °C, uz more od 21 do 25 °C.

Intenzivniji pljuskovi na jugu

Južnije će biti nešto toplije, a jutro će biti suho i djelomično sunčano. No, već prijepodne počinje kiša uz grmljavinu, a lokalno su mogući i intenzivniji pljuskovi. Nevremena su najvjerojatnija u večernjim satima, kada će nakon juga i južnog vjetra, gdjekad olujnih, zapuhati jugozapadnjak, a potom i sjeverozapadnjak. More će biti umjereno valovito do valovito.

Slične uvjete možemo očekivati i na jugu Hrvatske, uz cijeli dan umjereno do jako jugo, povremeno olujno. Prijepodne će još biti pretežno sunčano, ali će tijekom dana pljuskovi postati sve češći, a navečer i u noći na petak ponegdje može biti olujnih nevremena. Temperatura zraka neće se značajnije mijenjati.

U središnjoj Hrvatskoj bit će svježije nego danas, s oblačnijim vremenom već tokom noći i sve češćom kišom ujutro, prvo uz granicu sa Slovenijom, a kasnije i dalje prema istoku. Ponegdje su mogući obilni pljuskovi s grmljavinom, dok će popodne gotovo sigurno zapuhati umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na istoku zemlje očekuje se slab do umjeren jugoistočnjak, a do kasnog popodneva još će biti suho uz dosta sunca. Međutim, kasnije popodne dolaze pljuskovi i grmljavina, a ponegdje je moguće i nevrijeme, uz umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar! Jutarnje temperature kretat će se između 11 i 14 °C, dok će popodnevne biti iznadprosječne, u rasponu od 26 do 29 °C.

Do kraja tjedna daljnje zahladnjenje

U nastavku tjedna slijedi daljnje zahladnjenje, a unutrašnjost će biti pretežno oblačna s povremenom kišom, najobilnijom u petak i nedjelju, uz umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Na Jadranu će biti promjenjivije i vjetrovitije, uz jaku do olujnu buru i tramontanu, dok se u petak očekuju obilni pljuskovi s grmljavinom, naročito na južnom dijelu, gdje će još uvijek puhati jugozapadni vjetar.