bučna promjena

Nevrijeme poharalo Dalmaciju: Bujice se slijevale s Kozjaka, došlo je do odrona, a pala je i tuča

06.09.2024 u 06:32

Bionic
Reading

Nevrijeme koje je u četvrtak zahvatilo sjeverni Jadran, proširilo se tijekom noći na petak na veći dio Dalmacije. Oko ponoći grmljavinsko nevrijeme pogodilo je šire područje Splita. Olujni udari vjetra dosezali su gotovo 80 km/h, dok je jugo iznenada prešlo u tramontanu.

U Kaštel Lukšiću, jedno je stablo puklo pod naletima vjetra, no zahvaljujući okolnoj zgradi koja je zaustavila grane, nije došlo do oštećenja automobila parkiranih ispod njega, javlja Dalmacija Danas.

Do tri sata ujutro, Rivanj u zadarskom arhipelagu primio je najveću količinu kiše, čak 108 litara po kvadratnom metru, što je više od mjesečnog prosjeka. Susak je zabilježio 65 litara, Zadar 45, Ljubitovica 43, Solin 42, Poljica 41, Kaštel Gomilica 37, a Split 3 je primio 34 litre kiše.

Obilna kiša izazvala odrone uz cestu

Velike količine padalina u kratkom vremenskom razdoblju uzrokovale su lokalne bujice, dok su se potoci s Kozjaka slijevali kaštelanskim ulicama.

Posebna pažnja preporučuje se vozačima na dionicama od Žrnovnice do Gornjeg Sitnog, gdje su obilne kiše izazvale manje odrone uz cestu. "Ovom dionicom smo noćas i sami prišli, a svako malo na cestu padne pokoji kamen", piše Dalmacija Danas.

Pala i tuča

Osim vjetra i kiše, fronta je ponegdje, poput šibenskog područja, donijela i nešto tuče, ali je posvuda osjetno osvježilo. Na primjer, Šibenik je kasno sinoć mjerio samo 17 stupnjeva, a Split 18. Na Zvjezdanom selu Mosor temperatura je pala na 15 stupnjeva, dok je na Velikom Kablu zabilježeno 11 stupnjeva. Najviši vrh Hrvatske, Sinjal na Dinari, mjerio je 9 stupnjeva Celzijusa.

Vrijeme će se tijekom petka i vikenda postupno stabilizirati, ali nova, još snažnija promjena očekuje se u ponedjeljak, što će označiti početak pravog jesenskog tjedna.