dhmz

Stiže promjena: Kiša i hladnoća će potrajati, pogledajte kakav će biti listopad i studeni

06.09.2024 u 06:00

Bionic
Reading

Već u četvrtak u dobar dio Hrvatske stići će promjena vremena, a prema podacima DHMZ-a, promjenjivo vrijeme s povremenom kišom moglo bi se zadržati dva tjedna

'Za posljednji vikend tijekom školskih praznika vrijeme će se malo stabilizirati, nakon promjenljivih četvrtka i petka u kojima je vrućina napokon malo popustila. Subota i nedjelja donose dosta sunca i ugodnu toplinu, ali ponegdje i sparinu. No već potkraj nedjelje stiže novo jače naoblačenje s kišom i grmljavinom, na moru uz jugo – najprije na sjeverni Jadran, a potom u noći na ponedjeljak i u ponedjeljak i drugdje. Pritom će se temperatura zraka još malo sniziti, a može biti i obilne kiše', stoji u prognozi koju su za tportal izradili prognostičari DHMZ-a.

Tako vrijeme nastaviti će se i do kraja sljedećeg tjedna, ali i tjedan poslije. 'Relativno promjenljivo s povremenom kišom te podjednako toplo kao u ponedjeljak zadržat će se u većem dijelu tjedna, na moru u pojedine dane uz jugo. Oko sredine mjeseca te u trećem tjednu rujna izgledno je još malo manje toplo uz vrijednosti temperature uglavnom oko prosječnih za doba godine, moguće na kopnu čak i malo niže od prosječnih. I dalje pritom promjenljivo, uz povremeno povećanu vjerojatnost za kišu', poručuju iz DHMZ-a.

Ponovno toplije i uz manju vjerojatnost za promjenljivo vrijeme moguće je tek prema kraju mjeseca, kažu prognostičari.

  • +18
Ilustrativna galerija/Obilna kiša i poplava u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Što se tiče jesenskih prognoza, one zasad mogu biti samo općenite jer, kako upozoravaju iz DHMZ-a, izračuni dugoročnih prognoza nisu pouzdani i treba ih uzimati s rezervom.

Međutim ono što sada pokazuju je da bi listopad i studeni trebali biti topliji nego što je uobičajeno, uz količinu oborine oko prosječne, pa i veću od prosječne.

'Prema tome, u drugoj polovini jeseni može biti razdoblja s češćom i obilnijom kišom, a nema signala u prognozama za hladnija razdoblja', zaključuju u DHMZ-u.