promjene su na vidiku

Bliži se kraj ljeta: Uskoro posustaje vrućina, dijelovima zemlje prijete pljuskovi s grmljavinom

03.09.2024 u 08:10

Bionic
Reading

Bit će iznadprosječno toplo te pretežno sunčano. Uz jači dnevni razvoj oblaka lokalni pljuskovi se očekuju ponajprije u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te u gorskoj Hrvatskoj, a uz više oblaka na obali i otocima ih može biti već prijepodne, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za utorak.

Vjetar danas većinom slab, na Jadranu mjestimice umjeren sjeverozapadni, poslijepodne prolazno jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 31 do 36 stupnjeva Celzijusovih, u gorskoj Hrvatskoj malo niža.

Vremensku prognozu za ostatak tjedna donosi Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a za HRT.

Ovaj tjedan će i dalje biti iznadprosječno toplo, do četvrtka uglavnom vruće, ali nestabilno, uz povremene pljuskove s grmljavinom, koji bi ponegdje mogli biti izraženiji, osobito od četvrtka nadalje. U utorak će ponegdje biti pljuskova i grmljavine. Na istoku Hrvatske uglavnom suho, sunčano i vruće s najvišom temperaturom do 36 °C, zbog čega je izdano upozorenje na vrućinu. No, noći i jutra donijet će osvježenje s temperaturama ispod 20 °C.

U središnjoj Hrvatskoj jutra će mnogima biti ugodna, s najnižom temperaturom između 15 i 18 °C, a pretežno sunčano vrijeme osigurat će nastavak niza vrućih dana s poslijepodnevnim temperaturama oko 33 °C i slabim vjetrom.

Sunčano, ali nestabilno

Na zapadu zemlje povremeno će puhati umjeren jugozapadni vjetar, dok će na sjevernom Jadranu povremeno zapuhati sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, ali nestabilno, pa su popodnevni pljuskovi s grmljavinom vrlo vjerojatni, osobito u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Istre, gdje bi mogli biti izraženiji. Najviše dnevne temperature kretat će se od 28 °C u gorju do 33 °C na obali, uz tople noći i upozorenja na toplinski val.

U Dalmaciji se toplinski val nastavlja, uz djelomično sunčano vrijeme. Međutim, u popodnevnim satima unutrašnjost regije mogla bi zahvatiti izraženija kiša s grmljavinom, dok su pljuskovi mogući i na obali te otocima. Povremeno će puhati umjeren jugozapadnjak, a more će biti malo do umjereno valovito.

Na jugu Hrvatske prevladavat će sunčano vrijeme, uz slab do umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Poslijepodne se očekuje mogućnost lokalnih pljuskova s grmljavinom, dok će noći u većini obalnih gradova ostati vrlo tople, a danju će temperature i dalje biti visoke.

Promjene su na vidiku

U narednim danima vrućina će postupno popuštati na Jadranu, a do sredine tjedna očekuje se kraj ovog dugotrajnog toplinskog vala. Vrijeme će biti sve nestabilnije, s češćim pljuskovima i grmljavinom od četvrtka, a lokalno se mogu očekivati i izraženiji pljuskovi.

Na kopnu se pljuskovi s grmljavinom u srijedu i četvrtak očekuju uglavnom u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te Gorskoj Hrvatskoj, dok će u petak jače naoblačenje donijeti obilniju kišu i grmljavinu diljem unutrašnjosti. Prema vikendu, vrućina će osjetno popustiti," prognozirala je dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a za HRT.