policijsko plovilo

Nacional: Plenković ophodnim gliserom posjećivao rodbinu na otocima, Anušić vozi policijski Audi iznad svojeg ranga

03.09.2024 u 07:18

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković koristio je policijski gliser, konkretno policijsko ophodno plovilo koje služi za nadzor mora i granica, tijekom svojih premijerskih mandata na otocima Hvaru i Braču, i to za privatne potrebe. Nacional piše kako mu je informacije o tome dostavio visoki policijski izvor

Kako navodi Nacional, taj je izvor motiviran "manipulacijama ministra obrane Ivana Anušića, koji je prošlog vikenda Večernjem listu dostavio iskrivljene podatke o letovima predsjednika Zorana Milanovića vojnim helikopterima te time pokušao nanijeti političku štetu Milanoviću uoči nadolazećih predsjedničkih izbora, insinuirajući zloupotrebu vojnih resursa i stvaranje nepotrebnih troškova za porezne obveznike."

Policijski gliserom posjećivao rodbinu na Hvaru i Braču?

Taj isti policijski izvor tvrdi da je upravo premijer Plenković taj koji neprimjereno koristi državne resurse. On navodi da su posjeti Hvaru i Braču većim dijelom bili zbog obiteljskih i privatnih razloga, dok su službeni razlozi bili u manjini. Nacional je zatražio službenu provjeru ovih informacija, a izvor je naglasio da raspolaže neposrednim saznanjima. U tom smislu, upućen je upit glasnogovorniku Vlade Marku Miliću.

Od Milića nije još stigao, no Nacional je u ponedjeljak popodne dobio službeni odgovor od MUP-a. Nacional je postavio pitanje koliko je puta premijer Andrej Plenković koristio službeni policijski gliser ili druga plovila za boravak na Hvaru tijekom ovog i prethodnog mandata te koliko je sredstava i resursa na to utrošeno.

"Obavještavamo vas da se službena policijska plovila, kao materijalno-tehnička sredstva u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova, koriste za provođenje policijskih poslova osiguranja i zaštite domaćih i stranih štićenih osoba (što uključuje i njihov prijevoz) ako je to potrebno sukladno programu i aktivnostima u kojima štićene osobe sudjeluju na obali ili otocima", stoji u odgovoru MUP-a.

Policija ministrima ustupila svoje automobile

Navode i da su problemi proizašli zbog Vladine zabrane provedbe javne nabave novih službenih vozila za ministarstva kao zamjene za zastarjela vozila, čime neizravno kritiziraju premijera Plenkovića.

Policija je Primorcu ustupila svoj novi VW Touareg, dok izvor blizak policiji tvrdi da je ministar Šušnjar samoinicijativno nabavio bljeskalice za službeno vozilo koje koristi, bez odobrenja policije. Nacional je objavio i kako Anušić vozi policijski Audi A8 iznad svojeg ranga.