DAR ZA PETAK 13.

Andrej Plenković o kreditnom rejtingu: Građani će imati manje kamate na kredite

14.09.2024 u 09:26

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima dao je izjavu o rastu kreditnog rejtinga, koji je agencija Standard&Poor's u petak navečer ocijenila kategorijom A-. Komentirao je i još neke aktualne teme

'Uz sve razgovore, iz agencije Standard&Poor's bili su i u mom uredu, pojasnio sam im lokalni kontekst. To je prvi puta da Hrvatska ulazi u rejting A u jednoj od tri vodeće svjetske rejting agencije, čime smo ušli u iznadprosječnu kvalitetu kreditnog rejtinga', rekao je Plenković.

Prisjetio se da smo, kako je rekao, 2015. bili u smeću, na razini rejtinga BBB. 'No odgovornom politikom, poreznim rasterećenjima i strukturnim reformama, te postupnim ostvarivanjem političkih ciljeva dosegli smo ovu razinu', kaže Plenković.

'Ovo je dobra vijest za sve radnike i umirovljenike u Hrvatskoj. U konačnici ona znači i pad kamata', dodao je premijer.

Plenković je podsjetio da kreditne agencije prognoziraju da ćemo u 2025. godini imati rast BDP-a od 3 posto, 'Očekuju da će BDP po stanovniku porasti za 25 posto do 2026., čime se približavamo prosjeku Europske unije', istaknuo je.

Dodao je da Cipar, Rumunjska, Mađarska, Bugarska, Italija i Grčka imaju manji rejting od Hrvatske, a rejting Hrvatske trenutno je u rangu Portugala. 'Sve naše politike su jako dobro pozicionirane u globalni i europski kontekst. Prateći važne globalne trendove Hrvatska diže svoj standard u prilično zahtjevnim okolnostima', ističe premijer.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Robert Anić / PIXSELL

Upitan znači li rast kreditnog rejtinga da će rasti i plaće i mirovine, Plenković kaže da je u ocjeni rejting agencija prepoznat signal da je Vlada već podizala plaće. 'Kao što banka ocjenjuje građanina, tako ocjenuje i državu. Mi smo zemlja koja je najviše puta u najkraćem roku digla svoj kreditni rejting. Odmah za nama je Portugal, kojemu je trebalo šest i pol godina za ovo što smo mi učinili u pet i pol. Građani mogu očekivati da im kod zaduženja kamate budu jeftinije. Kompanije to mogu očekivati', rekao je.

Na pitanje smanjenja stopa poreza na dohodak, koja će značiti i veću plaću za premijera, Plenković je rekao: 'Mi smo u našem programu rekli da ćemo smanjivati porezno opterećenje na rad, a više stavljati akcent na imovinu. Smatramo da je naša reforma donesena krajem prošle godine u potpunosti prepoznala gospodarske trendove u Hrvatskoj. Ukinuli smo prirez, omogućili jedinicama lokalne samouprave da same određuju stope. U medijima je bilo puno buke oko toga, a istina je ta da je lokalnim samoupravama porastao prihod za 25 do 30 posto. Što se tiče koeficijenata, to danas nije tema', ocijenio je.

Novinari su premijera pitali ima li favorita na izborima za predsjednika SDP-a, na što je rekao da se ne miješa u izbore u oporbi. 'Meni će to biti četvrti predsjednik SDP-a u mandatu. Spreman sam na sve. Born ready, što bi se reklo', zaključio je Plenković.