ZAKLJUČAK EUROPSKE KOMISIJE

Izmjene Zakona o radu dovest će do većeg siromaštva

18.02.2014 u 10:21

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada nije se pretjerano trudila objasniti građanima nužnost promjena Zakona o radu. Ministar rada Mirando Mrsić, kao i šef mu, premijer Zoran Milanović, nisu dali nijedan suvisli dokaz da će tzv. fleksibilizacija tržišta rada dovesti do novih radnih mjesta, piše Forum.tm

Na njihovu nesreću, zabilježenih posljedica fleksiblizacije ima, ali im se neće svidjeti nalaz. Prema nekim od zaključaka 504 stranice dugog 'Pregleda nezaposlenosti i socijalnih kretanja u Europi 2013. godine', koji je nedavno samo na engleskom jeziku objavila ne baš pretjerano socijalno osjetljiva Europska komisija, fleksibilizacija nije donijela rast zaposlenosti u Europskoj uniji, nego je rezultirala velikim raslojavanjem stanovništva u prihodima i osiromašivanju zaposlenih, navodi Forum.tm.

U 'Pregledu' se navodi da su smanjenje plaća, što su hrvatski građani već dobro upoznali, uz brojne oblike atipičnog rada, koje će hrvatski građani zahvaljujući Vladinim 'reformama' tek upoznati, doveli do rasta siromaštva onih koji rade i povećanja jaza između bogatih i siromašnih. Promjene za koje vladajući tvrde da će nam donijeti prosperitet dovele su do još većeg bogaćenja bogatih, a dodatno su osiromašile siromašne i srednji sloj.

Komisijin dokument tako otkriva da će promjenama Zakona o radu u Hrvatskoj biti bolje samo onima sa skupocjenim automobilima koji i dalje vozaju svoje radnike, dok će većina na svojoj koži osjetiti premijerovu gotovo pa prijetnju: 'Tražili su reforme – dobit će ih!'

Time su, kako upozorava Komisija, ugroženi sami temelji Europske unije, a ako se takva nesigurnost nastavi, ni postupni rast zaposlenosti neće smiriti sve snažnije tenzije.
'Visoka i sve veća nejednakost u prihodima pokazuje da se ekonomska situacija za većinu stanovništva urušava, utječući ponajviše na one s malim ili srednje visokim primanjima, uz istodobni rast prihoda i bogatstva u najimućnijim slojevima', navodi se u analizi.