brutalan rat

Stotine IDF-ovih videa napada na Gazu, ali ključan dio priče su sakrili

09.10.2024 u 20:36

Bionic
Reading

Otkako je počeo rat u Gazi, izraelska vojska objavila je na internetu stotine videa zračnih napada. Stručnjaci kažu da im je cilj prikazati uspjehe protiv Hamasa, no ti snimci ne daju potpunu sliku razaranja na terenu

Prošlog listopada Izrael je bombardirao stambenu zgradu u gradu Gazi, navodno ubivši najmanje 101 osobu. Dva dana kasnije, 27. listopada 2023., izraelska vojska (IDF) objavila je snimke zračnog napada, tvrdeći da su gađali 'Hamasov teroristički tunel'.

Taj video jedan je od stotina onih koje je izraelska vojska postavila na internet od početka sukoba nakon Hamasovog napada na južni Izrael 7. listopada. Militantna skupina sa sjedištem u Gazi tada je ubila oko 1200 ljudi, uglavnom civila, te je otela 251 osobu i drži ih kao taoce.

Izrael je odgovorio kopnenom invazijom i opsežnom kampanjom zračnih napada, tvrdeći da su ubili tisuće Hamasovih boraca, s ciljem eliminacije te skupine i oslobađanja preostalih talaca.

U Gazi dosad ubijeno 42.000 ljudi

Ministarstvo zdravstva Gaze, koje kontrolira Hamas, izjavilo je da je rat do sada ubio gotovo 42.000 ljudi, većinom žena i djece. Volker Turk, visoki povjerenik UN-a za ljudska prava, rekao je da je razmjer civilnih žrtava u Gazi 'pretežno uzrokovan stalnim propustima izraelskih obrambenih snaga da se pridržavaju pravila ratovanja'.

U suradnji s istraživačkim centrom Airwars, Sky News analizirao je zračne snimke IDF-a u protekloj godini.

Stručnjaci kažu da su ovi videozapisi namijenjeni prikazivanju izraelskog vojnog uspjeha protiv Hamasa, ali navode da oni daju samo ograničen prikaz napada. Uspoređujući ih sa snimkama s terena te intervjuima s preživjelima i njihovim obiteljima, vidljivo je kako su ovi smrtonosni napadi izgledali za civile u Gazi.

Na detaljan popis nalaza i pitanja koje je poslao Sky News, glasnogovornik IDF-a odgovorio je da su 'mnoge optužbe i tvrdnje iznesene u istrazi neutemeljene i predstavljaju nagađanja'.

Dodali su: 'Snimke koje je IDF objavio prikazale su desecima milijuna gledatelja kako je teroristička infrastruktura ugrađena među civilnim stanovništvom. IDF svaki gubitak civilnog života smatra dubokom tragedijom i pristupa mu s najvećom ozbiljnošću.'

IDF je objavio stotine videa zračnih napada

Airwarsova analiza IDF-ovih računa na društvenim mrežama pokazuje da su između 7. listopada 2023. i 31. kolovoza 2024. objavili snimke 1219 izraelskih napada u Gazi – uključujući 531 u prvom mjesecu sukoba.

IDF-ovi videozapisi imaju sličan vizualni stil – često su crno-bijeli, zrnati i bez zvuka. Gledano iz daljine, rijetko se mogu razaznati ljudi na tlu.

'Brojni istraživači već dugo izražavaju zabrinutost zbog ratovanja nalik videoigrama', kaže stručnjak za dronove Zachary Kallenborn. 'Mislim da ovi videozapisi to samo naglašavaju jer ne percipirate ljude kao stvarna bića... oni su samo točkice na ekranu.'

Napad na Al Taj

Dana 25. listopada izraelski zračni napad uništio je Al Taj u, kako je IDF kasnije rekao, napadu na Hamasov tunel u tom području.

Nekoliko sati nakon napada, Marva, koja živi u SAD-u, počela je dobivati poruke od rodbine koja se nije uspjela čuti s članovima obitelji u Al Taju. Počela ju je hvatati panika. Prateći vijesti na Telegramu, vidjela je izvješća o napadu na zgradu.

Isprva je vjerovala da je obitelj možda dobila upozorenje ili nekako pobjegla, ali poziv njezina brata Tamera potvrdio je najgore: pronađeno je tijelo njezina oca.

IDF je dva dana kasnije objavio snimke napada. Airwars ih je geolocirao, Sky News potvrdio, a snimke prikazuju eksploziju južno od zgrade Al Taj. Potom deset vatrenih oblaka izbija oko nje prije nego što nestane u oblaku dima.

Vojni analitičar Sky Newsa Sean Bell rekao je da je oblake moguće objasniti eksplozijom u podzemnom objektu, pri čemu ona 'izlazi' kroz zračne kanale i ulaze.

Najmanje 101 osoba poginula je u napadu, uključujući 44 djece i 37 žena, prema analizi Airwarsa. Među poginulima bili su i Marvini roditelji. Samo su tri člana njezine obitelji, koji su boravili u Al Taju – Amro, Jahja i Josef – preživjela napad. Marva tvrdi da njezina obitelj nije primila nikakvo upozorenje o napadu, što je potvrdio i rođak Hišam.

Pravni stručnjaci izjavili su za Sky News da su vojske prema međunarodnom pravu obvezne upozoriti civile kad je to moguće. Sky News je upitao IDF je li izdano upozorenje i postoji li nešto što je učinilo ovaj napad vremenski osjetljivim, no nisu dobili odgovor.

Dearbhla Minogue, viša odvjetnica pri Global Legal Action Networku, izjavila je: 'Nema apsolutno nikakvog razloga za to što nisu evakuirali zgradu prije napada.'

Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari ranije je rekao da izraelska vojska ne želi naštetiti nedužnim civilima, već nastoji osloboditi taoce i iskorijeniti Hamas. Militantna skupina ima veliku mrežu tunela u Gazi i optužena je za djelovanje unutar civilnih područja.

  • +9
Izraelski napad na Gazu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Ako nas napadnete, ovo će vam se dogoditi'

Craig Jones, predavač na Sveučilištu Newcastle i stručnjak za ratno pravo, kaže da ovakve snimke gotovo uvijek služe svrsi onih koji ih objavljuju jer ne postoji 'pravna obveza' za njihovo objavljivanje. Stručnjaci smatraju da se ovi videozapisi koriste za slanje različitih poruka različitim publikama.

Andreas Krieg, ratni stručnjak s King's Collegea u Londonu, kaže da je prva poruka ona koju žele prenijeti domaćoj publici: 'Pobjeđujemo.' Druga je poruka o odvraćanju, usmjerena Hamasu, Iranu i Hezbolahu: 'Ako nas napadnete, ovo će vam se dogoditi.'

Federico Borsari, stručnjak za sigurnost i obranu u Centru za analizu europske politike (CEPA), tvrdi da videozapisi također imaju cilj pokazati međunarodnoj zajednici kako Izrael koristi precizno navođeno streljivo.

No Krieg smatra da sama količina snimki šalje jasnu poruku: 'To bi mogli biti ciljani udari, ali kumulativni učinak je sustavno uništavanje grada.'