eksplozivno izvješće

Izrael je znao što Hamas planira? Dokumenti otkrili pozadinu listopadskog horora

18.06.2024 u 09:44

Bionic
Reading

Izraelska vojska je znala za Hamasove planove da napadne južni Izrael tjednima prije 7. listopada. Znali su čak i koliko talaca militantna skupina planira zarobiti, navodi se u izvješću izraelske javne televizije Kan

Odsjek Izraelskih obrambenih snaga za Gazu navodno je 19. rujna 2023. distribuirao interni obavještajni dokument u kojem su navedeni detalji Hamasovog planiranog napada, prenosi Times of Israel.

Dokument, koji je javna televizija Kan navodno vidjela, navodi da je IDF promatrao Hamas kako provodi niz treninga u kojima su militantni borci vježbali napade i na izraelske vojne postaje i na civilne zajednice u kibucima.

Prema dokumentu koji je Kan pogledao, IDF je također znao da je Hamas obučavao svoje jedinice kako uhvatiti taoce i kako ih čuvati nakon što ih vrate u Pojas Gaze.

Hamas je sve isplanirao u detalje

Južno zapovjedništvo IDF-a i divizija za Gazu također su napisali u dokumentu, prema Kanovim riječima, da očekuju da će Hamas uzeti između 200 i 250 talaca. Dužnosnici su čak imali informacije o tome kako Hamas namjerava postupati s taocima u određenim ekstremnim okolnostima i kakva je pravila Hamas postavio za pogubljenje talaca, izvijestila je televizija.

Izrael je pogrešno vjerovao, izvijestio je Times of Israel, da Hamas nikada neće moći proći visokotehnološku graničnu sigurnost naziva "Željezni zid", sastavljen od betona, tunela i žilet-žice, zajedno s mitraljezima na daljinsko upravljanje. Taj je sustav postavljen dvije godine prije napada.

Taj je propust spriječio čelnike izraelske obavještajne službe da učine bilo što u vezi s internim izvješćem u kojem su detaljno navedeni planovi Hamasa, izvijestio je Kan News.

I nije Izrael navodno znao za Hamasove planove samo nekoliko tjedana prije 7. listopada.

Izrael nije ozbiljno shvatio Hamasove planove

Više od godinu dana prije napada, Izrael je imao dokument od 40 stranica u kojem se detaljno opisuje kako će Hamas napasti južnu granicu, izvijestio je The New York Times prošle godine. No, Izrael nikada nije ozbiljno shvatio planove Hamasa, pretpostavljajući da militantna skupina nikada neće proći izraelsku obranu, izvijestio je Times.

Militanti Hamasa napali su južni Izrael 7. listopada, ubivši 1200 ljudi i uzeli stotine talaca, od kojih su mnogi još uvijek u zarobljeništvu. Točan broj talaca koje je Hamas uzeo nije jasan, ali Izrael procjenjuje da ih je oko 240, a oko 116 još uvijek je u Gazi, izvijestio je Wall Street Journal.

Izraelski zračni napadi i rat protiv Hamasa u Gazi koji su uslijedili ubili su više od 37.000 Palestinaca, od kojih su mnogi žene i djeca, navodi se u izvještajima palestinskih zdravstvenih vlasti.

sve osim nogometa

Učitavanje...