OGLASIO SE I HAMAS

Izrael napao Bejrut, ciljali zapovjednika Hezbolaha

30.07.2024 u 20:02

Bionic
Reading

Izraelska vojska priopćila je da je u utorak izvela napad na Bejrut, glavni grad Libanona. Tvrde da je meta zapovjednik Hezbolaha, kojeg optužuju za napad na Golanskoj visoravni gdje je tijekom vikenda ubijeno 12 djece i tinejdžera. Hezbolah je negirao umiješanost u taj napad, no Izrael je najavio odmazdu

Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su da su izvršile ciljani napad u Bejrutu na zapovjednika Fu'ada Shukra kojeg smartraju odgovornog za ubojstvo djece na Golanskoj visoravni i ubojstvo brojnih drugih izraelskih civila.

Oko 19,40 sati po lokalnom vremenu čula se jaka eksplozija i mogao se vidjeti oblak dima kako se diže iznad južnog predgrađa, gdje se nalazi uporište libanonske naoružane skupine Hezbolah, rekao je Reutersov svjedok. Društvenim mrežama šire se nepotvrđene snimke navodnog trenutnog stanja u Bejrutu.

Libanonska državna novinska agencija rekla je da je Izrael gađao Hezbolahovo Vijeća Šura u bejrutskoj četvrti Haret Hreik. Uništeno je najmanje pet katova zgrade. U blizini se nalazi i bolnica.

Libanonska državna novinska agencija NNA piše da je napad izveo dron koji je ispalio tri projektila. Libanonski mediji pišu da je u napadu ubijena najmanje jedna osoba, više ljudi je ozlijeđeno, neki od njih teško. Žrtve su prebačene u tri obližnje bolnice, izvijestila je državna novinska agencija NNA.

Libanonski premijer Najib Mikati kritizirao je 'očitu izraelsku agresiju' Izraela na Bejrut, opisavši napad kao 'zločinački čin u 'nizu agresivnih operacija u kojima su ubijani civili u jasnom i eksplicitnom kršenju međunarodnog prava'.

'Hezbolah je prešao crvenu liniju', napisao je na X-u izraelski ministar obrane Yoav Gallant.

Libanonski ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib rekao je za Reuters da njegova vlada osuđuje izraelski napad na predgrađe glavnog grada te da planira podnijeti žalbu Ujedinjenim narodima. Nada se i da bilo kakav odgovor Hezbolaha neće izazvati eskalaciju.

  • +9
Napad na Bejrut Izvor: Profimedia / Autor: Jalaa MAREY / AFP / Profimedia

Bejrut je danima na ivici uoči očekivanog izraelskog napada u znak odmazde za napad na okupirano selo u kojem žive Druzi - Majdal Shams na Golanskoj visoravni. U napadu je ubijeno dvanaestero djece i tinejdžera na nogometnom igralištu. Izrael i SAD su za napad optužili proiranski Hezbolah, koji pak tvrdi da s napadom nema nikakve veze.

Proiranski Huti i Hamas osudili su izraelski napad.

'Potvrđujemo svoju solidarnost s Libanonom i njegovim otporom u suočavanju s cionističkom arogancijom. Cijenimo veliku ulogu Hezbolaha u potpori palestinskom narodu i trijumfu nad njegovim ugnjetavanjem, u vrijeme kada su arapski režimi napustili svoju ulogu i odgovornost braneći palestinski narod i suočavajući se sa zločinima', navodi se u priopćenju političkog krila Huta (Ansar Allah).

Hamas smatra izraleski napad 'opasnom eskalacijom', izrazio je punu solidarnost s 'bratskim Libanonom i braćom u Hezbolahu'.

Veleposlanstvo Irana u Libanonu osudilo je izraelski napad na Bejrut. 'Najoštrije osuđujemo kukavičku i grešnu izraelsku agresiju koja je bila usmjerena na južno predgrađe Bejruta i odnijela je živote brojnih mučenika i ranjenih', objavilo je veleposlanstvo na X-u.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je novinarima da američki predsjednik Joe Biden vjeruje da se otvoreni rat između Hezbolaha i Izraela može izbjeći, javlja BBC. Kaže da Bijela kuća vjeruje da je diplomatsko rješenje sukoba moguće postići, što bi omogućilo libanonskim i izraelskim civilima da se vrate svojim domovima i žive u sigurnosti.

Na pitanje zašto Bidenova administracija vjeruje da je to mogućeM Jean-Pierre kaže: 'Zato što moramo biti optimistični, mislim da je važno imati diplomatsko rješenje. Ne želimo vidjeti eskalaciju, ne želimo vidjeti sveopći rat.'

Izraelski dužnosnik rekao je za CNN da se napadom u Bejrutu željela poslati 'snažna poruka', no da žele izbeći daljnju eskalaciju. Sve, kaže, ovisi o reakciji Hezbolaha na napad.

Američki State Department nudi nagradu od pet milijuna dolara za informacije o zapovjedniku Hezbolaha kojeg je Izrael ciljao u napadu na Bejrut. Navode da je Fu'ad Shukr poznat i kao al-Hajj Mohsin', te da služi u Hezbolahovom najvišem vojnom tijelu, Vijeću za džihad, pomažući borcima Hezbolaha i prosirijskim režimskim trupama u Hezbolahovoj vojnoj kampanji protiv sirijskih oružanih snaga u Siriji.

U rujnu 2019. State Department proglasio ga je 'posebno označenim globalnim teroristom u skladu s Izvršnom naredbom 13224', više od četiri godine nakon što je ministarstvo financija SAD-a uvelo sankcije za Shukra i još dvojicu vođa Hezbolaha.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ranije je posjetio mjesto napada na visoravni, odao počast žrtvama i najavio oštar odgovor. Libanon je u nedjelju pozvao na međunarodnu istragu nakon tog napada u kojem je ranjeno i 30 mladih.

Dok diplomati pokušavaju obuzdati sukob, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da se sukob Hezbolaha i Izraela može izbjeći, iako je izrazio zabrinutost zbog moguće eskalacije. Hezbolah i Izrael, koji su zadnji veliki rat vodili 2006., razmijenjuju vatru od izbijanja sukoba u Gazi u listopadu prošle godine. Neprijateljstva su bila uglavnom ograničena na granično područje i obje strane su isticale da ne žele širi sukob.

  • +10
Hezbolah Izvor: EPA / Autor: WAEL HAMZEH

Britanci pozvani da napuste zemlju

U najnovijem razvoju događaja, izraelska vojska je objavila da je iz Libanona u utorak ispaljeno deset raketa i da je jedna pala na kibuc Hagoshrim usmrtivši jednu osobu. Izraelska hitna služba objavila je da je 30-godišnjak umro od ozlijeda od šrapnela.

Izrael je u noći na utorak napao deset položaja Hezbolaha u južnom Libanonu i ubio jednog borca te militantne skupine, što je kasnije potvrdio i Hezbolah. Britanska vlada je u utorak pozvala svoje građane u Libanonu da napuste zemlju zbog opasnosti da bi sukob mogao eskalirati vrlo brzo.

Premijer Keir Starmer predsjedao je sastankom vladinog kriznog tima COBRA na tu temu. 'Moja poruka britanskim državljanima u Libanonu je jako jednostavna: odlazite', rekao je ministar vanjskih poslova David Lammy u parlamentu.