selo Kfar Tebnit

Izraelska vojska potpuno uništila džamiju u južnom Libanonu

13.10.2024 u 11:31

Bionic
Reading

U izraelskom zračnom napadu u nedjelju je "potpuno" uništena džamija u libanonskom selu desetak kilometara od granice s Izraelom, koji je nedavno pojačao svoja bombardiranja u regiji, objavila je službena libanonska novinska agencija

"Oko 3:45 ujutro neprijateljski zrakoplov je izveo zračni napad ciljajući drevnu džamiju u središtu sela Kfar Tebnit, potpuno je uništivši", izvijestila je agencija ANI. Ova stoljetna džamija "bila je simbol jer su se obitelji okupljale na njenom trgu kako bi proslavile razne prigode", objasnio je za AFP gradonačelnik Kfar Tebnita, Fouad Yassine. Crveni križ u međuvremenu je javio da je nekoliko njegovih spasilaca ozlijeđeno u nedjelju u napadu na kuću u južnom Libanonu gdje su bili poslani "u koordinaciji" s misijom UN-a koja djeluje kao tampon između Izraela i Libanona.

"Dok je tim tražio žrtve za spašavanje, kuća je pogođena po drugi put, uzrokujući ozljede uključujući potres mozga i štetu na dvoja kola hitne pomoći", rekao je libanonski Crveni križ. Ovaj tim "je poslan (...) u koordinaciji s Privremenim snagama Ujedinjenih naroda (UNIFIL) raspoređenim u južnom Libanonu.

Ilustrativna galerija/Novi izraelski napad na južni Libanon Izvor: EPA / Autor: STR

Fronta koju je u listopadu 2023. otvorio libanonski Hezbolah protiv Izraela, kao potporu palestinskom Hamasu, pretvorila se u otvoreni rat 23. rujna s početkom intenzivnih izraelskih bombardiranja na uporišta islamističkog pokreta u Libanonu, ubivši posebice vođu proiranskog pokreta Hasan Nasralah. Izraelska vojska potom je 30. rujna pokrenula kopnenu ofenzivu u južnom Libanonu. Libanonsko ministarstvo zdravstva zabilježilo je više od 2255 smrtnih slučajeva tijekom prošle godine, od čega polovicu od 23. rujna, te više od milijun raseljenih osoba.