nakon prosvjeda

Izvanredna sjednica Vijeća Muzičke akademije, ostaje li Bandić ipak bez počasnog doktorata?

28.03.2019 u 10:41

Bionic
Reading

Javnost nije dobro prihvatila prijedlog Muzičke akademije za dodjelu počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Nastavnici i studenti digli su se na noge i organizirali prosvjed. Također, trećina Vijeća Muzičke akademije tražila je izvanrednu sjednicu, a vrlo vjerojatno razlog je imenovanje gradonačelnika počasnim doktorom

Informaciju o izvanrednoj sjednici potvrdio je za tportal jedan od članova Vijeća, Berislav Šipuš.

'Još nismo dobili dnevni red, ali dodjela počasnog doktorata gradonačelniku Milanu Bandiću vjerojatno je razlog za izvanrednu sjednicu', rekao nam je Šipuš.

Podsjetimo, Muzička akademija je predložila, a Sveučilište u Zagrebu pokrenulo postupak dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću za zasluge u gradnji nove zgrade te akademije. Informacija o tome pojavila se prošle godine, ali tada još nije bilo službenog prijedloga.

Stotine članova akademske zajednice okupile su se 26. ožujka u 17.30 sati ispred Rektorata Sveučilišta u Zagrebu na Trgu Republike Hrvatske, izražavajući protivljenje prijedlogu da se gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat toga sveučilišta.

  • +15
Prosvjed protiv počasnog doktorata za Bandića Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prosvjed 'STOP Nasilju nad Sveučilištem! #sramimse' organiziran je i na zagrebačkom Zdencu života, a vodio ga je doktorand Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Stjepan Perko.

Akademska zajednica uputila je otvoreno pismo Senatu Sveučilišta u Zagrebu, kojim apeliraju na to da se ne dodijeli počasni doktorat Milanu Bandiću, a potpisi će se skupljati do sjednice Senata, na kojoj će se odlučivati o spornom počasnom doktoratu.