u savjetovanju

Jako poskupljuje najam javnih površina u Zagrebu, kvadrat ide na devet eura

17.09.2024 u 09:34

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, kako je i najavio, u javno savjetovanje poslao je Zaključak o visini naknade za korištenje površine javne namjene za radove. Prema njemu će svi koji ubuduće budu koristili javne površine za bilo kakav oblik građevinskih radova, odnosno za postavljanje skela i kontejnera te istovar i utovar materijala, plaćati više nego do sada

Prema predloženom, mjesečna naknada iznosit će devet eura po metru kvadratnom. Ako se za potrebe radova bude zauzimalo parkirališna mjesta, naknada po mjestu, ovisno o zoni, iznosit će: I. zona 530 eura, II. zona 400 eura te izvan prvih dviju zona u iznosu od 265 eura. To je ujedno cijena tzv. rezerviranih parkirnih mjesta koja koriste različite institucije, tvrtke i dr.

U slučaju da radovi budu kraći od mjesec dana, plaćat će se dnevna naknada za svaki dan korištenja za svako parkirališno mjesto. Ako su planirani radovi u duljini od godine dana, plaćat će se 50 posto naknade, ovisno o zoni u kojoj je zauzet parking.

Prema trenutno važećem cjeniku, naknada za korištenje javne površine, u slučaju da se na nju postavlja građevinska, fasadna skela i ograde gradilišta za sanaciju i rekonstrukciju ili zaštitu fasade, iznosi 5,3 eura za metar kvadratni, a za smještaj kontejnera, ograda gradilišta za gradnju objekata te istovar i utovar građevinskog materijala iznosi 1,32 eura po metru kvadratnom.

Prijedlog se nalazi u javnom savjetovanju do 14. listopada.