velika promjena

Tomašević otkrio sedam novih mjera za plaćanje parkinga: Uvodimo red!

12.09.2024 u 11:21

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o novim pravilima za parkiranje u glavnom gradu. Ponvio je kako će se gotova sva parkirna mjesta u gradu morati plaćati.

Podsjetimo, Grad Zagreb uvodi sedam različitih mjera kako bi se pokušali riješiti problemi vezani uz parkiranje. Sva rezervirana parkirna mjesta prestala su važiti od 6. rujna i sada se podvrgavaju reviziji. U međuvremenu, prijedlog o blokovskom parkiranju i dalje se dorađuje, a u javno savjetovanje također ulaze dodatne mjere.

"Ova gradska uprava odlučila je raščistiti nered nizom mjera i diljem grada vratiti parkirna mjesta građanima. Nastavljamo uvoditi red", izjavio je Tomašević.

"Langić garaža ima 300 parkirnih mjesta, mi ćemo osloboditi mjesta koja su bila rezervirana, a nisu plaćana i to je kao da smo izgradili novu garažu", dodao je.

Tomašević kaže i kako je za 17 parkirinih mjesta u centru grada izdano rješenje koje se trenutno ne može naći u gradskim arhivima, a također nema dokaza ni o plaćanju, prenosi N1. Tvrtka kojoj je to rješenje izdano ne postoji. “U najmanju ruku od 2019. ne postoji ta pravna osnova, teško je utvrditi i tko koristi ta mjesta. Dali smo rok da sami uklone ove stupiće, ako to ne naprave do kraja tjedna, napravit će Grad sljedeći tjedan”, kaže Tomašević.

Revizija će zakačiti i građevinske tvrtke koje koriste parkirna mjesta u centru, a ne sudjeluju u obnovi.

"To ne može funkcionirati. Ta mjesta se koriste i kad radovi završe, da se to više ne bi događalo, da bi optimalno koristili parkirna mjesta u centru grada, podići ćemo taj iznos. Sad je on 16 eura, uputit ćemo prijedlog u javno savjetovanja i dići iznos na 235 eura, znači 16 puta u prvoj godini, a nakon godine dana ćemo doći na 530 eura mjesečno.

Jednako će se plaćati zauzimanje parkirnog mjesta za terasu, rezerviranog parkirnog mjesta i onog koje se koristi za građevinske radove", pojasnio je.

"Ako do kraja ovog mjeseca oslobodimo 300 mjesta na ovakvim mjestima, to je pola podzemne garaže u Klaićevoj ulici, malo manje od pola. Moći će ih koristiti građani. Sve ove druge mjere, vidjeli ste da smo vratili 130 mjesta koja su se koristila za terase.

Ljudi koji ne žive u centru neće više moći koristiti povlaštenu parkirnu kartu. Parkinzi će se koristiti za građane. Nastavljamo uvoditi reda, kao i u financijama, kao i s roditeljima-odgojiteljima, s tisućama neupisana djece u vrtiće… Tako uvodimo reda i u parkng, u situaciju gdje je 5000 parkirnih mjesta manje nego što je povlaštenih karata”, rekao je zagrebački gradonačelnik.