Aktualni sat

Tomašević na sjednici Skupštine: Jeste li vi to meni rekli - nabijem vas?

05.09.2024 u 11:02

Bionic
Reading

Podjela novca udrugama, gradnja stanova za javni najam u Podbrežju, vibracije nastale prolaženjem tramvaja u Maksimiru i sumnjiva javna nabava bila su neka od pitanja na aktualnom satu sjednice Skupštine Grada Zagreba

Dina Vasić (nestranačka) na samom početku krenula je s nabrajanjem imena udruga i osoba koje su dobile novac od Grada za financiranje programa, a kako je ustvrdila povezane su na neki način s platformom Možemo.

'Multimedijalni institut Zagreb - Teo Celakoski, 62.500 eura; udruga Blank Zagreb - Dario Juričan, 30 tisuća eura; Savez udruga Kluptura Zagreb - Miljenka Buljević i Tomislav Domes, 16 tisuća eura; Kulturtreger – Miljenka Buljević, predsjednica Vijeća gradskih četvrti, 62 tisuće eura; Kontejner biro - Tereza Teklić, Vijeće mjesnog odbora Donja Kustošija, 109 tisuća eura; Hulahop Zagreb – Dana Budisavljević, 155 tisuća eura; Multimedijalna koliba Zagreb – Marina Bauer iz MO-a Antun Bauer, 18.700 eura; umjetnička organizacija Petra Hraščanec, članica Možemo, 15 tisuća eura; K zona – supredsjednik Noa Kraljević i voditeljica administracije Diana Bekavac iz MO-a Kozjak, 29 tisuća eura; Kurziv platforma – Matija Mrakovčić, 19.600 tisuća eura. Ovo su samo neke od uplata udrugama čiji su članovi i članovi platforme Možemo. Kako Zagrepčani profitiraju od toga što se enorman novac dodjeljuje članovima koji su povezani s Možemo', pitala je Vasić.

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, rekao je da vidi da joj je Celakoski omiljena meta.

'Celakoski nije ni član te udruge, a vi govorite da je to njegova udruga. To je kleveta. Ovdje vas štiti imunitet. Implicirate da je to njegova udruga. Uzeli ste par udruga, par posto na natječaju za javne potrebe u kulturi, a dijelilo se osam milijuna eura i 700 udruga je dobilo novac. Izvukli ste par i složili ste tezu. Nisam vas vidio gdje ste bili kad su se dijelili milijuni rođacima za zlatne WC-e', kazao je Tomašević.

Vasić je ustvrdila da je rekao da će biti drugačiji gradonačelnik od prethodnika, ali da to nije, nego je čak i gori.

'Je li moralno davati novac ljudima koji su povezani s vama', zanimalo je Vasić.

Tomašević je potom izašao za govornicu, Vasić mu je nešto dobacila, a on ju je upitao: 'Jeste li vi to meni rekli - nabijem vas? To je način vaše komunikacije, a dobili ste odgovor.'

Marina Živkovića (Zagreb je naš!) zanimalo je u kojoj je fazi projekt izgradnje stanova za javni najam u Podbrežju.

Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika, naveo je da je zgrada u Podbrežju jedan od osam strateških projekta ove gradske uprave.

'Danas istječe žalbeni rok na odabir izvođača. Rok izgradnje je 22 mjeseca. Bit će završena polovinom 2026. godine. Riječ je o velikoj zgradi s podzemnim garažama i poslovnim prostorima. Moći će primiti oko 900 naših sugrađana. Grad u vlasništvu ima 6500 stanova, a s ovih tristotinjak približit ćemo se brojci od sedam tisuća', rekao je Korlaet.

Davorka Moslavac Forjan (SDP) pitala je što ZET planira napraviti po pitanju vibracija nastalih prolaskom tramvaja u zgradama na potezu Mašićeva – Kvatrić u smjeru zapada. Navela je da se stanari žale i tvrde da je situacija nesnosna, da im sve vibrira i da je to od novih tramvaja. Iz ZET-a su im, navela je, rekli da je to posljedica potresa.

Marko Bogdanović, predsjednik Uprave ZET-a, kazao je da mu je poznat taj problem jer je i sam stanovnik kvarta Maksimir.

'Taj dio planiran je za iduću godinu, trenutno radimo na dokumentaciji. Potres je glavni uzrok tome. U ovom trenutku imamo prioritet na Ribnjaku i u Branimirovoj, a taj potez koji spominjete na redu je iduće godine', kazao je Bogdanović.

  • +25
Sjednica Gradske skupštine Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ivica Lovrić (Plavi grad) kazao da je da smo u posljednje vrijeme svjedoci neobičnih postupaka javne nabave.

'Za projektiranje garaže u Klaićevoj odabrali ste tvrtku koja je osnovana prije tri godine i koja ima jednog zaposlenog i to diplomiranog ekonomista, a ukupan promet lani joj je bio 175 tisuća eura. To je šokantno. Međutim ovih dana pokrenuli ste nevjerojatan postupak javne nabave vrijedan četiri milijuna eura plus PDV za savjetovanje Uprave Holdinga. Od ponuditelja se traži da vam kaže kako ćete održavati javne zelene površine, kako upravljati otpadom. Molim vas, objasnite zašto trošite pet milijuna eura za ono za što vas građani izabrali. Zašto vam treba netko tko će vas savjetovati o košenju trave', pitao je Lovrić.

Tomašević je odgovorio da je sam tražio da se provjeri ta javna nabava te da mu je rečeno da je napravljena 'po PS-u'.

'Radi se o konzorciju šest firmi koje će projektirati. Što se drugog pitanja, Pariz, Barcelona, Helsinki i Beč napravili su isto što i Zagreb, traže vanjske konzultantske tvrtke koje će im dati savjete oko restrukturiranja, što će dovesti do ušteda. A naplatit će se 80 posto od ovog iznosa, ako ne bude ušteda - neće dobiti ništa. Odnosno dobit će samo 20 posto od cijelog iznosa. Nije ideja samo da daju savjete nego da nadziru restrukturiranje. Ako to mogu raditi i svjetski gradovi, zašto ne bi mogao Zagreb', rekao je Tomašević.

Lovrić je na to ustvrdio da je zatečen.

'Rekli ste da ste restrukturirali Holding i da sve savršeno funkcionira, a sad vidimo da to nije točno', rekao je Lovrić.

Mislav Herman (HDZ) pitao je planira li odgoditi donošenje odluke o blokovskom parkiranju u Zagrebu.

'Svi europski gradovi imaju blokovsko parkiranje, pa zašto ga ne bi imao Zagreb? Uvjeren sam da će nakon njegova uvođenja stanari centra lakše doći do parkinga', rekao je Tomašević.