nered na ulicama

Tomašević predstavio četiri nova prijedloga za uvođenje reda u parkiranje

04.09.2024 u 12:25

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, te njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet održali su u Veslačkoj ulici konferenciju za medije na temu uvođenja reda u parkiranje u Zagrebu

Podsjetimo, nakon najave uvođenja tzv. blokovskog parkiranja u prvoj zoni stigao je niz reakcija i negativnih komentara, pa je rješenje koje je trebalo stupiti na snagu 1. rujna prolongirano za mjesec dana. U tom periodu Grad bi trebao analizirati oko 320 komentara pristiglih u javnom savjetovanju i odlučiti hoće li nešto mijenjati ili ne.

Tomašević je naveo da je lokacija u Veslačkoj namjerno odabrana kako bi se pokazalo kakav je nered ondje vladao i dodao da je konačno vrijeme da se zavede red.

Nered u Veslačkoj

'Prije 14 godina Grad je izdao NK-u Zagreb i Zagrebellu dozvolu za korištenje više od stotinu parkirnih mjesta na ovoj lokaciji. Imali su pravo na to do kraja godine. Zanimljivo je da je zahtjev podnesen jedan dan i već drugi je izdano rješenje. Više od stotinu mjesta potpuno besplatno', kazao je Tomašević i dodao da će građanima biti vraćeno 86 mjesta samo na ovoj lokaciji.

Naveo je da velik broj tvrtki i institucija ne plaća rezervirana parkirna mjesta.

'Gradski HDZ uzeo je četiri parkirana mjesta, očito uz privolu bivšeg gradonačelnika, i barem 10 godina nisu platili ni euro za njih', rekao je Tomašević.

Sva rješenja o rezerviranim mjestima prestaju vrijediti 6. rujna

Dodao je da više od 5000 povlaštenih parkirnih karata postoji u prvoj zoni te da je to previše. Istaknuo je da je to napravila bivša vlast koju je podržavao HDZ.

'Ugostiteljski objekti moći će imati najviše tri parkirna mjesta za terasu i cijena je izjednačena s cijenom rezerviranih mjesta, a to je 530 eura mjesečno. Oko 300 mjesta vraćeno je za parkiranje ovom mjerom. Sva dosadašnja rješenja o rezerviranim mjestima prestaju vrijediti 6. rujna, nakon čega ide revizija svih dozvola. Dozvole su se dobivale jednim pozivom i pitanje je kako su izdavane', naveo je gradonačelnik.

Na ovaj način, uvjeren je Tomašević, do kraja godine trebalo bi se građanima vratiti 500 mjesta za parkiranje.

Što se tiče blokovskog parkiranja, kazao je da traje analiza prijedloga koji su pristigli, ali je sigurno da se povlaštena karta za prvu zonu neće moći koristiti u drugim zonama.

Četiri nove mjere u savjetovanju

Najavio je četiri nove mjere koje će ići u javno savjetovanje. O njima će se odlučivati, kao i o tri mjere o kojima se ranije raspravljalo. Prva se odnosi na ukidanje mogućnosti kupnje povlaštene karte vlasnicima nekretnina koji nisu stanari.

'Vlasnici stanova u centru Zagreba, njih 580, ne žive u prvoj zoni, a koriste povlaštenu kartu. Više to neće moći. Druga mjera, koju su predložili stanari iz prve zone, je da se produži naplata parkinga u prvoj zoni. U subotu bi se parking umjesto do 15 sati plaćao do ponoći, a u nedjelju do 15 sati. Treća mjera tiče se građevinskih tvrtki koje za korištenje parkirnih mjesta za postavljanje dizalica ili bilo što drugo plaćaju 18 eura mjesečno. Ta cijena je nula kod obnove od potresa, ali će se višestruko povećati za izgradnju zgrada i za sve ono što nema veze s potresom', rekao je Tomašević.

Kao četvrtu mjeru najavio je pooštrenje kontrole u prvoj i drugoj zoni.

'Studija Prometnog fakulteta pokazala je da se u prosjeku u prvoj zoni automobili zadržavaju više od četiri sata, iako je dopušteno najviše dva sata', istaknuo je Tomašević.

Upitan može li zbog ovakvih odluka izgubiti izbore, kazao je da on želi napraviti ono što je u javnom interesu i da mu nije problem zamjeriti se onima koji neopravdano koriste parkirna mjesta.

'Njih 10 neće glasati za mene, ali hoće drugih sto koji će sada koristiti parkirna mjesta, a to ranije nisu mogli', zaključio je Tomašević.