Ministarstvo poljoprivrede probudilo se iz zimskog sna i deset dana nakon objave da se tradicionalno piće prošek od 1. srpnja više neće moći proizvoditi i prodavati pod tim imenom neizravno je priznalo vlastitu grešku. Već u četvrtak ujutro, u Zagreb su pozvani predstavnici svih 27 registriranih proizvođača u Hrvatskoj, gdje će s pomoćnicima ministra Tihomira Jakovine pokušati razraditi strategiju zaštite pet stoljeća starog hrvatskog i dalmatinskog brenda
Upozorenje Ministarstva da će se s danom ulaska u Europsku uniju sam naziv prošeka morati staviti izvan upotrebe, navodno jer nazivom podsjeća na talijanski prosecco, pokazalo se potpuno nepotrebnim i pogrešnim, no proteklog tjedna izazvalo je pravu paniku među vinarima: neki od njih već su započeli osmišljavati novi naziv za tradicionalno desertno vino, a drugi su već zbrajali gubitke zbog zaliha koje su u iduća tri mjeseca trebale biti prodane ili uništene. Ispostavilo se da će se prošek i dalje moći nesmetano proizvoditi i stavljati na tržište, jedino neće smjeti biti plasiran kao tradicionalni zaštićeni proizvod.
Svi proizvođači u međuvremenu su obaviješteni da se radilo o gafu zasad neimenovanog službenika u Ministarstvu poljoprivrede pa su do sastanka u četvrtak mahom odlučili biti suzdržani ili nedostupni za medije. Reagirao je tek hvarski vinar Andro Tomić, proizvođač višestruko nagrađivanog prošeka Hektorovich, i to vrlo pomirljivo.
'Sve ostaje po starome i očito je da se radilo o nekakvom lapsusu ili nespretnosti koja je podigla tenzije. Na neki način trebamo se zahvaliti Ministarstvu jer nam je napravilo dobru reklamu, svi građani Hrvatske sada znaju da se radi o tradicionalnom proizvodu i svi ćemo morati više poraditi na njegovoj zaštiti i prepoznatljivosti', kazao je Tomić za tportal.hr.
'Dakle, nastavljamo raditi, a ako slučajno Talijani ulože prigovor, trebamo organizirati odvjetnike povjesničare i enologe koji će dokazati da imamo pravo koristiti naš naziv za prošek', dodao je Tomić.