izjava u jasenovcu

[FOTO/VIDEO] Jandroković: Ustaške simbole treba zakonski sankcionirati, ali treba raditi razliku između njih i simbolike HOS-a iz Domovinskog rata

22.04.2021 u 10:23

Bionic
Reading

Nakon polaganja vijenaca u Jasenovcu izjavu za medije dao je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković

'Ovo je četvrta godina kako u ime Sabora dolazim u Jasenovac da bih se poklonio žrtvama, ljudima koji su ubijeni zbog svoje vjere, nacionalnosti, političkih stavova. Ovdje je počinjen strašan zločin i treba podsjećati mlade generacije da zlo postoji, a naša je zadaća, nas koji vodimo zemlju, upozoravati da sloboda, demokracija trebaju svoje čuvare, da trebamo voditi računa te da i mir i ljudska prava trebaju biti stečevine moderne hrvatske države', kazao je Jandroković nakon polaganja vijenaca.

Gordan Jandroković o žrtvama Jasenovca Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Upitan o zakonskoj zabrani ustaških simbola, Jandroković je kazao: 'Smatram da sve simbole ustaškog režima treba zakonski sankcionirati, sve ono što podsjeća i što je bio dio simbolike ustaškog pokreta treba zakonski sankcionirati.'

No o inicijativi zakonskih promjena koje je pokrenula Židovska općina Zagreb rekao je da se nije razgovaralo o tome kakva bi bila zakonska regulativa. 'Ali trebamo raditi razliku između ustaških simbola i simbolike HOS-a iz Domovinskog rata. Smatram da je stav radne skupine naglasio tu simboliku i oštro osudio naglašavanje ustaškog režima, ali i dozvolio da se onima koji su stradali pod znakovljem HOS-a to dozvoli i da se to zakonski uredi', kazao je.

Može li obilježje HOS-a biti bez spornog pozdrava, Jandroković je kazao da se o tome može razgovarati. 'Ali razmišljao sam o tome kako biti dosljedan. Pod crvenom zvijezdom su počinjeni zločini - i Bleiburg i Goli otok, a i Vukovar i Škabrnja. Odnos prema simbolima komunističkog režima trebamo pravno urediti. Volio bih da oni koji sudjeluju u raspravama objektivno sve ocijene, hrvatska povijest je bremenita, ali mislim da smo kao društvo dovoljno zreli da u argumentiranoj raspravi pronađemo rješenja koja će zaštititi svaku žrtvu i istovremeno osuditi svaki totalitarni poredak', rekao je Jandroković.

Gordan Jandroković dao izjavu o ustaškom režimu Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

'Ovo nije crno-bijela tematika. Osuda ustaškog režima, poštivanje prema svakoj žrtvi, ali pri utvrđivanju što zakonski zabraniti trebamo utvrditi objektivne činjenice', dodao je.

  • +4
Gordan Jandroković i suradnici polaganjem vijenaca odali počast stradalima u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Na pitanje je li se ove godine trebala održati zajednička kolona u Jasenovcu, Jandroković je kazao da je bolje ovako. 'Iz epidemioloških razloga. To je prvi razlog. No s obzirom na sve što smo čuli posljednjih nekoliko mjeseci, dok se ne steknu uvjeti, bolje je da izaslanstva polože odvojeno. Uvjeti su da se ponašamo u skladu s civilizacijskim stečevinama, da pazimo što govorimo', rekao je Jandroković.

Kazao je da u saborskom izaslanstvu nije bilo oporbenih zastupnika. 'Pozvao sam sve klubove da se pridruže i da daju jednog predstavnika, a ovo je njihov odgovor. Zašto ih nema, trebate pitati njih. Nadam se da će odvojeno sudjelovati u polaganju vijenaca', kazao je predsjednik Sabora.