DONJA JABLANICA

Je li sumnjivi kamenolom doprinio ovakvim razmjerima katastrofe u BiH?

04.10.2024 u 22:01

Bionic
Reading

Katastrofalne poplave pogodile su dijelove Bosne i Hercegovine, a najteža je situacija, čini se, na području Donje Jablanice. Šteta će se utvrđivati vjerojatno mjesecima, no udruge i stanovnici naglašavaju kako se dio krivice za ovako veliku katastrofu, koja je odnijela brojne živote, može pripisati i kamenolomu, koji se nalazi iznad naselja i iz kojeg se na kuće srušilo tisuće tona kamenja

Iz udruge Eko Akcija tako su postavili pitanje je li gradnja kamenoloma, koji se nalazi u blizini naselja, višestruko povećala broj žrtava i štetu u ovom dijelu BiH, piše Klix.ba.

'U šumi iznad Donje Jablanice nakon rata je otvoren kamenolom, koji se nakon sinoćnjih obilnih kiša srušio na naselje', naveli su.

Kako piše Klix, stanovnici koji su razgovarali sa spasiocima tvrde da je uzrok ovako velikim razmjerima katastrofe kamenolom i da su na probleme s njim i ranije upozoravali. Iz brojnih snimaka se u svakom slučaju može vidjeti da je odron doista krenuo dijelom upravo iz smjera kamenoloma te su na tom pravcu kamenjem zatrpani brojni objekti.

Kamenolom je večeras spomenuo i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

  • +8
Dramatična situacija kod Jablanice Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

'Nekoliko tisuća tona kamenja iz kamenoloma udarilo je u naselje. Voda je preplavila drugi dio naselja. Kamenolom je stvorio branu, a voda je tada otišla u dolinu u kojoj se nalazi oko 20 kuća. Veliki broj žrtava. Sve se dogodilo u samo nekoliko minuta', rekao je Konaković.

I ministar obrane BiH Zukan Helez danas je tijekom posjeta Donjoj Jablanici spomenuo sporni kamenolom.

Video iz zraka: Poplave u Jablanici Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic

'Bujica je probila jedan vrh, planinu iznad tog mjesta, stigla do kamenoloma gdje se stvorila akumulacija vode, koja je potom probila barijeru i onda je zbrisala selo Zlate kao da ga nikad nije bilo. To je sada kamen, mulj, drveće. Bio sam i pokraj kuće gdje je mladić spasio deset ljudi, a on je nažalost poginuo. Strava i užas', rekao je ministar Helez za Dnevni Avaz.

Zbog radova u ovom kamenolomu, koji su se odvijali i prije rata, kvaliteta tla na ovom području već je bila narušena, a velike količine oborina dodatno su pogoršale situaciju. Mještani su tijekom dana također izjavili kako je i sam rad ovog kamenoloma upitan s obzirom na to da, kako ističu, ne posjeduje sve potrebne dozvole.

  • +7
Donja Jablanica: Pripadnici Civilne zaštite pretražuju područje Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić večeras je za N1 BiH rekao da ne treba špekulirati i da se treba ispitati je li tko odgovoran za veliku katastrofu u Donjoj Jablanici.

'Ovo što se dogodilo u Donjoj Jablanici je posljedica poplave. To kameno brdo koje se srušilo je sravnilo sa zemljom jedno selo. Tragične posljedice su rezultat toga. Sve treba još uvijek doživjeti svoj epilog. Na terenu su bili inspektori, nadležni i tužitelji. Ako postoji tko odgovoran, treba se ispitati. Ne treba ništa špekulirati, treba se provjeriti i ispitati i tada poduzeti odgovorajuće mjere', rekao je Nikšić.