(NE)SPORNI JEDANAESTERAC

Je li Vlado Bilić uzalud digao frku oko penala?

29.11.2011 u 12:39

Bionic
Reading

Iako se na prvi pogled čini da je kazneni udarac za Rijeku u subotnjoj utakmici protiv Osijeka nesporan, trener momčadi iz Gradskog vrta ipak je zakomplicirao stvar izjavom o tome da je sudac grdno pogriješio

Igrala se 40. minuta na Kantridi, Rijeka je imala napad, a Osijek je pokušavao spriječiti prodor domaćina po lijevoj strani. Ipak, Gutierrez je uspješno probio stranu, centrirao u kazneni prostor gostiju iz Gradskog vrta, no Ibriks je u skoku nespretno rukom promijenio smjer lopti. Za suca Marka Matoca nije bilo dvojbi ni sekunde - njegova zviždaljka odmah se začula i Riječani su krenuli u pripremu za izvođenje kaznenog udarca.

Kad se pogleda snimka cijele akcije, teško se oteti dojmu da je jedanaesterac dosuđen posve ispravno, no cijelu priču zakomplicirao je trener gostiju Vlado Bilić koji je nakon susreta pomalo filozofski zapitao je li kod jedanaesterca bila ruka po lopti ili lopta po ruci. Po njemu, namjera nije postojala.

E sad se vraćamo toliko često postavljenom pitanju, je li uvijek udarac lopte u ruku u kaznenom prostoru automatski jedanaesterac ili postoje iznimke. Često smo svjedočili trenucima kad suci nisu dosuđivali kaznene udarce u takvim situacijama, ali ostaje sporno je li to zbog tumačenja pravila ili 'sljepila', tj. slabog pregleda situacije. Stoga aktualnu situaciju ostavljamo na prosudbu ljubiteljima nogometa.