udar na ukrajinu

Jedan od najvećih napada u ratu: Rusija danas napala sa 127 raketa i 109 dronova

26.08.2024 u 19:04

Bionic
Reading

Veliki ruski napad dronovima i raketama uzrokovao smrt pet osoba u Ukrajini i prekide u opskrbi energijom

U ponedjeljak rano ujutro, Rusija je izvela masivan napad raketama i dronovima na ukrajinski teritorij, usmrtivši najmanje pet osoba te izazvavši značajne prekide u opskrbi strujom i vodom diljem zemlje, piše The Guardian. Napad, usmjeren prvenstveno na civilnu energetsku infrastrukturu, uzrokovao je velike probleme u brojnim regijama, uključujući i glavni grad Kijev.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom je obraćanju putem platforme Telegram napad opisao kao jedan od najvećih kombiniranih udara na Ukrajinu od početka rata. "Ovaj napad, poput mnogih prethodnih ruskih udara, bio je podmukao i usmjeren na kritičnu civilnu infrastrukturu," izjavio je Zelenski.

Zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga, Mikola Oleščuk, izvijestio je da je Rusija lansirala ukupno 127 raketa, od kojih su ukrajinske snage uspjele presresti 102. Osim raketa, ruske snage su lansirale i 109 dronova, dodatno komplicirajući situaciju.

U Kijevu, tijekom jutarnje gužve, zračne sirene prisilile su stanovnike da potraže sklonište u podzemnim metro stanicama. U zapadnom ukrajinskom gradu Lutsku, raketni udar oštetio je stambeni blok, a smrtni slučajevi zabilježeni su u pet različitih regija. Premijer Denis Šmihal izjavio je da je ukupno 15 regija pretrpjelo štetu tijekom ovih napada, dok je predsjednik Zelenski potvrdio da je energetski sektor pretrpio značajnu štetu.

Visoki ukrajinski dužnosnici istaknuli su da su ruske snage ciljale i hidroelektranu u regiji Kijev. Ukrajinski prvi zamjenik ministra vanjskih poslova, Andrij Sibiha, izjavio je da je "današnji ruski napad ciljao civilnu infrastrukturu Ukrajine, uključujući i Kijevsku hidroelektranu." Ovo je samo jedan u nizu napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, koje Moskva provodi već mjesecima, što dovodi do čestih nestanaka struje, racionalizacije potrošnje energije i straha od teške zime.

Napad dolazi samo dva dana nakon što je Ukrajina proslavila Dan neovisnosti, što je dodatno povećalo tenzije. Američko veleposlanstvo u Ukrajini prethodno je upozorilo na povećan rizik od ruskih napada uoči ovog važnog datuma. Kao odgovor na napad, Zelenski je ponovio svoj poziv zapadnim saveznicima da pruže dodatnu pomoć u obliku zračne obrane te da ukinu ograničenja na korištenje zapadnog oružja za napade duboko unutar ruskog teritorija.

"Možemo učiniti mnogo više za zaštitu života ako bi zrakoplovstvo naših europskih susjeda radilo zajedno s našim F-16 zrakoplovima i sustavima zračne obrane," naglasio je Zelenski.

Na istočnom frontu, ukrajinske snage se suočavaju s intenzivnim ruskim napredovanjem prema strateški važnom gradu Pokrovsku. Nakon sastanka s visokim vojnim zapovjednicima, Zelenski je najavio daljnje jačanje obrane u tom području. Istodobno, Ukrajina nastavlja s upotrebom dugometnih dronova za napade na ruske vojne objekte i naftne rafinerije unutar Rusije. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njihovi sustavi protuzračne obrane uništili devet dronova iznad južne regije Saratov, koja se nalazi oko 900 kilometara od ukrajinske granice.

Ukrajina je uložila značajna sredstva u razvoj napredne tehnologije dronova, što uključuje i novi projektil-dron nazvan Palianytsia, koji je dizajniran za napade na ruske vojne zračne luke i uništavanje neprijateljskog ofenzivnog potencijala.