POTPREDSJEDNIK SRBIJANSKE VLADE U POSJETI

Josipović i Vučić razgovarali o problemu nestalih osoba

29.04.2013 u 20:55

Bionic
Reading

Pitanje nestalih osoba najvažnije je političko i humanitarno pitanje za Hrvatsku u ovom trenutku, rekao je predsjednik Republike Ivo Josipović na sastanku s potpredsjednikom srbijanske vlade Aleksandrom Vučićem kojem je zahvalio za pomoć Srbije u otkrivanju masovne grobnice hrvatskih civilnih žrtava Domovinskog rata u Sotinu

Josipović je, kako se navodi u priopćenju iz njegova ureda, izrazio očekivanje da će se vrlo skoro sve poduzeti kako bi se otkrila sudbina svih nestalih građana Republike Hrvatske, a Vučić obećao nastavak suradnje i najavio nove aktivnosti srbijanske vlade u tom pogledu.

Josipović i Vučić razgovarali su o europskoj budućnosti regije, mogućnostima bilateralne suradnje, osobito na gospodarskom planu, te rješavanju otvorenih pitanja između dviju država.

Sugovornici su se složili o novim mogućnostima gospodarske suradnje koje treba iskoristiti. Vučić je ponudio je srbijansku pomoć oko sklapanja bilateralnih sporazuma s članicama CEFTA-e kako bi se amortizirale eventualne posljedice zbog hrvatskog izlaska iz navedenog regionalnog trgovinskog sporazuma ulaskom u EU.

Srbijanska je strana istaknula i otvorenost za hrvatske investicije. Razgovaralo se i o vojnoj suradnji, osobito vezano uz zajednički nastup na trećim tržištima.

Predsjednik Josipović ponovio je podršku Hrvatske Srbiji, kao i svim ostalim državama regije, na putu prema Europskoj uniji.

Sastankom s hrvatskim predsjednikom Vučić je završio jednodnevni službeni posjet Hrvatskoj tijekom kojeg se sastao i s premijerom Zoranom Milanovićem, prvom potpredsjednicom vlade i šeficom diplomacije Vesnom Pusić, potpredsjednikom vlade i budućim europskim povjerenikom Nevenom Mimicom i ministrom obrane Antom Kotromanovićem.

Vučić je najviši dužnosnik aktualne srbijanske vlade koji je posjetio Hrvatsku otkako je ta vlada preuzela dužnost u srpnju prošle godine.