PREDSJEDNIK O PROSVJEDU

Josipović: Kolovođe na Savskoj su dobro situirani

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović, kojeg su branitelji danas uzalud očekivali na okruglom stolu u šatoru pred Ministarstvom branitelja na Savskoj cesti, sinoć je izjavio da se usko politički zahtjevi tamo ne mogu rješavati. Gostujući na splitskoj Umjetničkoj akademiji, na kojoj je održao predavanje na temu 'Glazba i politika', Josipović je u odgovoru na pitanje o braniteljima rekao da su problemi rješivi kroz institucije i dijalog, ali i da je taj dijalog negdje zapeo

'Ima tamo ljudi koji nisu nimalo ugroženi, dapače neki su, posebno kolovođe, dobro situirani', rekao je Josipović. Izvijestio je da su mu se branitelji, za posjeta njihovom šatoru, požalili na neostvarivanje ili teško ostvarivanje određenih oblika rehabilitacije, a to se, istaknuo je, treba riješiti. 'Međutim usko politički zahtjevi se ne mogu tamo rješavati', poručio je. Naglasio je da su mu najvažnija briga 'životi i zdravlje tih ljudi'.

Branitelji su u podne u šatoru ispred Ministarstva branitelja u Savskoj organizirali okrugli stol '100 posto za Hrvatsku u pronalasku rješenja', na koji su pozvali cijeli državni vrh. Organizatori su zbog važnosti teme očekivali odaziv predsjednika Ive Josipovića, premijera Zorana Milanovića, predsjednika Sabora Josipa Leke i potpredsjednice Vlade Milanke Opačić

Pozvan je bio i ministar branitelja Predrag Matić, ali u ulozi branitelja, a ne ministra. Branitelji ne odustaju od zahtjeva za njegovom smjenom te smjenama njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića i to je preduvjet za bilo kakve daljnje pregovore s vladajućima. Na okruglom stolu željeli su razgovarati o donošenju Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Branitelji prosvjeduju već drugi tjedan. Od viđenijih iz svijeta politike zasad su ih obišli Ivo Josipović, Josip Leko, Tomislav Karamarko, Kolinda Grabar Kitarović, Nedjeljko Kujundžić,Zlatko Ževrnja, Ljubo Ćesić Rojs. Bez obzira na pozive Josipovića i Leke da nastave dijalog u njihovim uredima, branitelji ne popuštaju, a premijer Zoran Milanović nije se pojavio u šatoru.

'Molim ih, ako mi vjeruju, da idu kućama - bit će im jednako dobro kao i do sada, bit će im kao većini hrvatskih građana, ali će biti zaštićeniji', poručio je Milanović.

'O tome možemo danas, za stolom', uzvraća Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I skupine.'Očekujemo i premijera, kao i predsjednika Sabora i Vlade, na okruglom stolu pa onda možemo razgovarati', poručio je Glogoški. On je potvrdio da je 50-godišnji Damir Čakanić, koji se zapalio sinoć ispred Ministarstva branitelja, hrvatski branitelj.

Čakanić je izvan životne opasnosti ali mu predstoji dugotrajno liječenje, doznaje se u Traumatološkoj klinici.

'Damir Čakanić dopremljen je tijekom noći. Konstatirane su teške tjelesne ozljede zbog opeklina gornjeg dijela tijela. Opečeno mu je 40 posto ukupne tjelesne površine. Izvan životne opasnosti je i kontaktibilan ali mu predstoji dugotrajno liječenje', rekao je Hini predstojnik Klinike za traumatologiju Aljoša Matejčić. Policija jutros ne daje nikakve informacije s obzirom da se radi o pokušaju samoubojstva.